EMEKLİ AMERİKALI ALBAY: FRANSA VE ALMANYA KOSOVA’NIN BÖLÜNMESİNDEN YANAYDI

Emekli Amerikalı Albay Douglas McGregor ABD’De bir radyoya verdiği röportajda Fransa /Rambuje’de gerçekleşen müzakerelerde Mitrovica kuzeyinin ayrılması planını açıkladı.

Yugoslavya bombalamadan az önce Sırpların çoğunluğunun yaşadığı kuzey Mitrovica’nın Sırbistan’a bağlanması planı ortaya koyuldu. Fransız ve Almanlar bunu kabul etti ama ABD bu planı red etti.

McGregor, ‘‘Kosova sorununun ilk gününden itibaren sürece baktığınızda herşeyin öngörülebilir olduğunu görürsünüz. Bombardıman başlamadan az önce Sırp ve Arnavut tarafları ayrı ayrı görüşmelerde olmayı kabul etti. Bu görüşmelerde Mitrovica’nın bir parçasının Sırplara verilmesi planlandı. Bu bölge Sırbistan’ın olacak ve Sırplar orda yaşayacaktı. ‘’ dedi.

‘‘O dönemde Fransızlar ve Almanlar bunun iyi bir çözüm olduğunu düşünüyorlardı. Almanlar o dönemde Arnavut ve Sırplara yeni yerleşim yerleri oluşturmak için milyonlarca mark yatırım yapmaya hazırdılar. Avrupalılar, kapalı kapalı ardında bunun daha önce yaptıkları gibi olduğunu anladı ancak Amerikalılar konuya dahil oldu ve bunu red ettiler.

 

Biz bunun yeni bir Avrupa olduğunu açıkladık. Birileri istemediği birileri ile yaşamalıdır. Biz istikrarlı olmayan bir şey yarattık, Sırpları Arnavutların altında yaşamalarına zorladır. Sırplar bunu istemediler. Bu yüzden şimdi belki de bir askeri çatışma görebiliriz, dedi.

Sırbistan bombalanmaya başladığında Alman general ağlamaya başladı. ‘’ O geceyi hatırlıyorum. Karargahta idik dört yıldızlı bir Alman generalin gözyaşları akmaya başladı ve bana Douglas bunu yapmamalıydık dedi. Sonra döndü ve dışarı çıktı. İngiliz ve Fransız askerler de aynı şeyi düşünüyordu ama bu Batılı siyasilerin istediği şeydi, dedi. /Balkan Postası

Ilgili Haberler