KOSOVA VE SIRBİSTAN ARASINDA MÜTEKABİLİYET GERGİNLİĞİ

20 Eylül 2021 tarihinde Kosova hükümeti Sırbistan plakalı araçların mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde Sırbistan plakalarıyla giremeyeceği kararını aldı.

Kosova plakalı araçlar Sırbistan’a girişte Kosova plakalarını söküp geçici plaka almak zorunda. Kosova hükümeti Sırbistan’ın uyguladığı bu uygulamayı Sırp plakalarına uygulamaya başladı.

Kosova hükümetinin bu kararı Sırpların yoğun yaşadığı Kuzey’de gerginliğe neden oldu.

Salı günü sabahı Jarinje sınır kapısına giden yok kapatıldı.

Kosova Polis gücü, bütün gece Kosova hükümetinin kararını protesto eden Sırplar için hazır olda bekledi.

20 Eylül’de Kosova meclisinde yapılan oturumda başbakan Kurti bu kararın Kosova’nın isteğiyle deği ‘‘karşı tarafın’’ empoze etmesiyle alındığını ifade etti.

Kosovalı Sırplar bu karara tepki gerekçesiyle Jarinje sınır kapısına giden yolları kapattı.

Kosova hükümetinin aldığı karara göre Sırbistan’da Kosova’ya giren Sırbistan tabelalı araçlar, tabelarını kapatacaklar veya sökecekler onun yerine ön ve arka camlara Kosova’nın verdiği kağıttan geçici tabelaları koyacaklar. Bu tabelalar için 5 euro ödenecek ve tabelaların geçicilik süresi 60 gündür.

Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla, alınan bu kararın ‘‘Brüksel’de iki tarafın imzaladığı anlaşmaya uygun’’ olduğunu belirtti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ise Priştine’nin bu hareketinin bir güç gösterisi olduğunu ve Brüksel Anlaşmasını kendi keyiflerine göre yorumlayamayacaklarını belirtti. Vuçiç Kosova’daki bu durumu ‘‘Kosova’daki Sırpların en zor günlerinden biri’’ olarak belirtti.

Vuçiç’in açıklamasından bir kaç saat sonra Kosova Cumhurbaşkanı Osmani’de bir mesaj yayınladı. Osmani ‘‘Sırbistan’ın hiçbir tür tehdidi bizi bu yasaları ve uluslararası yükümlülüklerimizi yerine getirmeyi engelleyemez.’’ Dedi.

ABD ve AB ise her iki tarafın da tansiyonu düşürmek için önlemler almaları çağrısında bulundu.

Araba tabelaları konusu, Kosova Sırbistan diyalogu çerçevesinde Brüksel Anlaşmasıyla düzenlenmişti. Bu anlaşmaya göre Kosova’da yaşayan herkes ‘KS’ (Kosova) veya ‘RKS’ (Kosova Cumhuriyeti) plakası taşımalıdır. Bu şekilde Sırbistan İçişleri Bakanlığının Kosovalı Sırplara verdiği Sırbistan plakaları kullanımdan kaldırılacaktır. /Balkan Postası

 

 

 

Ilgili Haberler