TÜRK YAZAR ZEKİ BULDUK’UN ARNAVUTÇAYA ÇEVRİLEN ‘KAYIPLAR KOSOVA’ ROMANI REKOR BİR SATIŞA ULAŞTI!

1973 Kırşehir doğumlu Türkoloji mezunu ve Türkçe öğretmeni olan Zeki Bulduk’un, 1998 – 99 Kosova Savaşı sırasında kaleme aldığı ve 2000 yılında ilk baskısı çıkan “Kayıplar Kosova” adlı ilk Romanı, Botimet FLETA yayın evi tarafından 2021 yılında Arnavutçaya çevrildi.

İpek Belediyesi, Yunus Emre Enstitüsü ve “Azem Shkerli” Kütüphanesi işbirliğinde 8. İpek Kitap Fuarında düzenlenen tanıtım ve imza gününde ilk kez okuyucular ile buluşan Roman, katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Anı, anlatı, günlük ve seyahatname türlerinde eserler yazan Zeki Bulduk, ‘Kosova’ romanında ise 98-99 yıllarında Kosovalıların Sırp rejim güçleri tarafından uğradıkları zulüm ve bu zulüm ve vahşetten nasıl kaçmaya çalıştıklarını, acı ama umut dolu anılarını anlattı.

Roman çok kısa sürede yoğun ilgi görerek satış rekoru kırdı, böylelikle kitabın 1000 kopyadan oluşan birinci baskı tamamen tükendi.

Konu ile alakalı yazılı açıklama yapan yazar, Arnavutçaya tercüme edilen Kayıplar Kosova romanının kısa bir sürede ilk baskısının tükendiğini sevinçle karşıladığını belirtti.

Bulduk, “Yunus Emre Enstitüsü’nün destek ve himayesiyle kitabımın okuyucuya ulaştığına şahit oldum. Gerek İpek Kitap Fuarı organizasyonu gerek kitabımın farklı programlarda tanıtımını icra eden Yunus Emre Enstitüsü Kosova müdürlüklerinin tüm yetkili ve personeline gönülden teşekkür ediyorum. Ülkemizin dil ve kültür bayrağını birçok ülkede fedakârca dalgalandıran enstitümüz iyi ki var. Yunus Emre’nin adına ve eserine layık olan kurumumuz inanıyorum ki nice gönüller fethedecektir,” dedi.

Botimet FLETA müdürü, Emir Hukallo ise satışlardan gayet memnun kaldıklarını ve bu tür kaliteli eserlerin Türkçeden Arnavutçaya çevirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Yunus Emre Enstitüsü Kosova Müdürü, Dr. Mehmet Ülker ise bu başarının herkese ait odluğunu vurguladı.

Ülker, “Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen yöntemlerle, Türkçeden Arnavutçaya çevirisi yapılan bir eserin 15 gün gibi kısa bir sürede yıllık tahini satış sayısının %60’ına ulaşmak ve eserin birinci baskısının bitmesi olağan üstü bir başarıdır. Bu başarının parçası olmaktan gurur duyuyoruz,” ifadelerini kullandı.

Peki Zeki Bulduk kimdir?

1973 yılında Kırşehir’de doğdu. İstanbul Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Türkoloji bölümünü bitirdi. Mezuniyetinin ardından bir süre Türkçe öğretmenliği yaptı. Kitap tanıtım ve eleştiri yazılarıyla yazı dünyasına adım atan Bulduk, Marmara FM ve Seyr FM’de çeşitli programlar hazırladı. Evli ve üç çocuk babası. Yazdıkça, okudukça ve sustukça kendini tamir ve terbiye ettiğine inananlardan. Eserleri: Roman: Kayıplar/Kosova, Bağdat Düşerken, Ayaküstü Sevişmeler, Boğazın Sularına Atılan Kitap Öykü: Göçtü Kervan kaldık Dağlar Başında, Bozkırın Atları Yaman Ölür, Züleyha Otobiyografik Hikâye: Müstesna Deliler Albümü Araştırma İnceleme: Kosova Sokak Savaşları ve Doğu Türkistan, Kuşatma Deneme: Sevgili Mayakovsky/Tahran Mektupları

Kitaptan önsöz

“Yılların hatta yüzyılların verdiği bir hırçınlıkla topladınız çantalarınız. Bir şeyler eksik, bir şeyler unutulmuş, bir şeyler mutlak surette geride kalacaktı. Harbe giden sarı saçlı çocuklar; tatmin olmamış, arsız bir ulusun üzerine üzerine giderken biliyordunuz öleceğinizi ve öldükçe yaşayabileceğinizi.” Kayıplar Kosova” romanı ezilmiş bir ulusun acı çığlığı…

 

Ilgili Haberler