ARNAVUTLUK MECLİSİ ÖNÜNDE PROTESTO: MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİ RAMA VE İŞBİRLİKÇİLERİNİN KUKLALARINI YAKTI

Bazı muhalefet milletvekilleri, Arnavutluk Hükümeti’ndeki bakanların ve Sosyalist Parti milletvekillerinin meclise girişini engellemeye çalıştıktan sonra kısa süreliğine meclis güvenliği ile çatıştı. Hafta başında Arnavutluk Meclisi’nde yaşanan huzursuzluğun ardından, disiplin cezası nedeniyle meclisten uzaklaştırılan muhalefet milletvekilleri bugün meclis güvenliğiyle karşı karşıya geldi.

Demokrat Parti (PD) milletvekili Ervin Salianji’ye verilen hapis cezası nedeniyle muhalefetin bir kısmının başlattığı protestoların ardından pazartesi günü başlayan gerginlikler, disiplin cezası alan milletvekillerinin meclis salonuna girişine izin verilmemesiyle bugün de devam etti.

Bazı muhalefet milletvekilleri, Arnavutluk Hükümeti’ndeki bazı bakanların ve Arnavutluk Sosyalist Partisi (PS) milletvekillerinin meclise girişini engellemeye çalıştıktan sonra kısa süreliğine meclis güvenliği ile çatıştı.

Meclis önündeki huzursuzluk sırasında bazı muhalefet milletvekilleri, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve bazı işbirlikçilerinin temsil edildiği kuklaları yaktılar.

30 Eylül’deki huzursuzluklar sırasında bazı muhalefet milletvekilleri, meclis binasının önündeki bankları ateşe verdiler. Bunun üzerine toplamda 24 milletvekili 40 ve 10 gün olmak üzere meclisten uzaklaştırılarak cezalandırıldı.

Gerginlikler, Demokrat Parti milletvekili Salianji’nin hapis cezasına çarptırılması ve meclis üyeliğini kaybetmesinin ardından patlak verdi.

Salianji, dönemin İçişleri Bakanı Fatmir Xhafaj’ın bazı akrabalarını uyuşturucu ticaretiyle ilişkilendiren bir ses kaydı yayımlamakla suçlandı.

Tiran’daki Yüksek Mahkeme, 26 Eylül 2024 tarihinde, Salianji’nin “yalan beyanda bulunmak” suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırıldığı önceki mahkeme kararını onadı.

Demokrat Parti, mahkeme kararını “haksız ve siyasi amaçlı” olarak nitelendirdi ve bu partiden milletvekilleri protestolara başladılar. /Balkan Postası

Ilgili Haberler