Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Bektaşilerin egemen bir yapısının oluşturulması fikrine yönelik son eleştirilerin, böyle bir şeyin gerçekleştirilmesi gerektiğine olan inancını daha da pekiştirdiğini söyledi. Arnavutluk Başbakanı “X” platformunda, bu fikrin “ateşli karşıtları”nın, Bektaşilerin Arnavutluk milletinin kaderindeki tarihi ve rolü hakkında tek kelime etmediğini yazdı.
Rama, “Yıllar boyunca ifade ettiğim ya da sunduğum her yeni fikir ya da değişiklik projesinin ardından birçok gariplik duymaya ve okumaya alıştım. Ancak bu kez, Bektaşi Tarikatı’nın egemen bir yapısının, Tiran’daki Dünya Bektaşi Merkezi’nin mülkü içinde oluşturulması fikrinin hemen ardından söylenen ya da yazılan gariplikler, tüm beklenen hayal güçlerini ve kötülükleri aştı. Bu fikrin ateşli karşıtlarından duymadığım tek şey, Bektaşilerin milletimizin ve devletimizin kaderindeki tarih ve rolü hakkında anlamlı bir cümledir. Bektaşi Tarikatı’nın bugünkü varoluş mücadelesiyle ilgili zorluklar için, ağızlarından çıkan onca şeye rağmen, sanki hiç kimse umursamıyor! Bu kadar değerli bir konuda, derin bir cehalet ve acımasız bir kayıtsızlık, bu fikrin hayata geçirilme zamanının geldiğine ve bu adımın, sadece milli çıkarlarımızla tam uyumlu değil, aynı zamanda Bektaşiliğin, diğer üç inançla birlikte, dini hoşgörü ve uyum hazinesinin korunması ve zenginleştirilmesi için kaçınılmaz bir gereklilik olduğuna olan inancımı pekiştiriyor,” diye yazdı.
Rama, eleştirmenlere Bektaşilerin tarihi gerçekleri ve katkıları hakkında bilgi edinmeleri için davette bulundu. “Her halükarda, fikirden hayata geçirmeye kadar her şeyin netleşmesi ve bir dizi kamusal ve yasama sürecinin gelişmesi için yeterli zaman var. Bu yüzden aceleye gerek yok ve gereksiz tartışmalara da gerek yok. Bu arada, bu fikrin aceleyle karşı çıkanlarına davetim, Bektaşi Tarikatı’nın Arnavutluk’taki ulusal ve dini meselelerdeki tarihi katkılarıyla tanışmalarıdır. Umarım bu bilgi, en azından bu basit ama anlamlı konuyu daha iyi görmelerine yardımcı olur,” diye yazdı.
Rama’ya göre, Bektaşi topluluğu, diğer topluluklar gibi küresel bir yayılıma sahip değil. Bu nedenle Rama, Bektaşi devleti kurulursa bu topluluğun küçülmesinin önemli ölçüde azalacağını ve “Arnavut ulusunun tarihi ve kültürel mirasının olağanüstü değerinin” devamlılığını garanti edeceğini belirtti.
Rama “Diğer toplulukların, küresel ölçekte çok büyük topluluklara mensup olmanın doğal avantajına sahip olmaları – dolayısıyla kesintisiz büyük destek imkanlarına sahip olmaları – Bektaşi topluluğu, bu bakımdan adeta ‘öksüz’ durumunda. Bu yüzden, Arnavutluk’taki Dünya Bektaşi Merkezi’nin statüsünün egemen bir yapıya yükseltilmesi, sadece bu topluluğun birkaç on yıl içinde yok olma tehdidini önemli ölçüde azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda varlığının gelecek nesiller boyunca sürdürülebilirliğini garanti edecek. Bugün bu konuyu ele almak, Arnavut ulusunun tarihi ve kültürel mirasının olağanüstü bir değerini korumak anlamına geliyor. Ayrıca, böyle bir egemen yapının kurulması, yaşadığımız çalkantılı dünyada Arnavutluk ve Arnavutluk için başka büyük faydalar da sağlayacaktır. Ancak, bu konuları sakin ve bilgece tartışmak için önümüzde bolca zaman var,” diye yazdı.
21 Eylül’de New York Times’da yayımlanan bir makalede, Rama, Bektaşiler için Tiran’da Vatikan tarzı bir devlet kurma niyetini, dini hoşgörüyü teşvik etmenin bir yolu olarak açıkladı. Bu açıklama, birçok tepkiye yol açtı. /Balkan Postası