SIRPLAR TRT DİZİSİNDEN RAHATSIZ OLDULAR VE PROTESTO MEKTUBU GÖNDERDİLER

Kamu ve Kültürel Diplomasi Ofisi Direktörü Arno Guyon, Naser Oriç hakkında dizi yayınlanacağını duyuran TRT’nin genel yayın yönetmenine protesto mektubu gönderdi.

Arno Guyon, mektubunda, dizinin resmi tanıtım videosunun dijital platformlarda yayınlanmasıyla birlikte, Naser Oriç’in bir kahraman olarak gösterildiği izlenimine kapıldığını belirtti. Ofis tarafından yapılan açıklamaya göre, Guyon mektubunda, “Umarız bu böyle değildir ve dizi, Oriç’in kuvvetlerinin Bosna-Hersek’teki iç savaş sırasında işlediği savaş suçlarını da ele almaktadır. Ancak böyle olmadığına dair açık göstergeler olduğu için, genel yayın yönetmenine olası eksikliklerin giderilmesi için bir talep gönderdim ve savaş sırasında Oriç’in işlediği tüm suçların ve kurbanlarının listesini ilettim” dedi.

Guyon, dizide yer alan olası yanlışlıkların düzeltilmesi için yayından önce tepki vermenin önemli olduğunu, böylece Türk yapımına dizideki tarihsel anlatımdaki eksiklikleri düzeltmek için yeterli zaman sağlanacağını vurguladı.

Guyon “Bu, 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşı’nda Oriç’in paramiliter birlikleri tarafından öldürülen tüm kurbanların ailelerine borcumuzdur. Oriç’in komutası altındaki en kanlı katliamlardan birini unutmamalıyız; bu, 1993 Noel Arifesinde Bosna’nın doğusundaki Kravica köyünde meydana gelen ve Sırp Cumhuriyeti’nin Bratunac kenti yakınlarında 49 sivilin öldürüldüğü katliamdır,” dedi Guyon.

Guyon, Kamu ve Kültürel Diplomasi Ofisi’nin tarihin yeniden yazılmasına ve Naser Oriç gibi tanınmış savaş suçlularının yüceltilmesine yönelik her türlü girişimi izleyeceğini ve her zaman tepki vereceğini belirtti./Balkan Postası

Ilgili Haberler