BRNABİÇ, SIRBİSTAN’IN UKRAYNA İLE İLİŞKİLERE ÖZEL ÖNEM VERDİĞİNİ BELİRTTİ

Sırbistan Meclis Başkanı Ana Brnabiç, Ukrayna Büyükelçisi Volodimir Tolkaç ile yaptığı görüşmede   Sırbistan, “dostane ve geleneksel olarak yakın olan Ukrayna ile ikili ilişkilere ve iş birliğine özel önem verdiğini” ifade etti .

Brnabić ve Tolkaç’ın 3 Eylül’de Belgrad’da yaptıkları görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Brnabić’in Ukrayna ile parlamento düzeyinde iş birliğini sürdürmeye hazır olduğunu ve Ukrayna’da “en kısa sürede barışın hakim olacağı” umudunu dile getirdiği belirtildi.

Sırbistan Meclisi, Büyükelçi Tolkaç’ın, Sırbistan’ın sağladığı insani yardım için teşekkür ettiğini bildirdi.

Açıklamada, “Büyükelçi Tolkaç, yeni meclis döneminde Ukrayna ile Dostluk Grubu’nun kurulmasından memnun olduğunu ve bunun iki parlamentonun iş birliğinin gelişmesine katkıda bulunacağını” belirtti.

Brnabiç, Tolkaç ile Avrupa Birliği’nin, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vulin’in, 3-6 Eylül tarihlerinde Rusya’nın Vladivostok kentinde düzenlenen ekonomik forumun marjında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğine dair duyuruya verdiği tepkiyle aynı gün görüştü.

Avrupa Birliği, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sebepsiz ve haksız bir saldırganlık savaşı başlatmasının ardından Rusya ile ilişkilerin olağan şekilde sürdürülemeyeceği” konusunda partnerlerimize açıkça belirtmiştir, denildi

Resmi Belgrad, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tanımaktadır, ancak Ukrayna’ya yaptığı işgal nedeniyle Moskova’ya yaptırım uygulamayı reddetmektedir.

Sırbistan yetkilileri, Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını tanımaması konusunda Rusya’nın desteğine ve Sırbistan’ın Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığına dayanarak Rusya ile yakın ilişkileri sürdürmeye devam etmiştir.

Sırbistan’ın üyeliğini hedeflediği Avrupa Birliği, Sırbistan’ı, Rusya ile yakın ilişkilerini sürdürdüğü için defalarca eleştirmiş ve aday ülke olarak dış ve güvenlik politikasını Avrupa ile uyumlu hale getirmesi ve Moskova’ya yaptırım uygulaması çağrısında bulunmuştur./Balkan Postası

Ilgili Haberler