KURTİ, KOSOVA’NIN KUZEYİNDEKİ BANJSKA’DAKİ TERÖR SALDIRISI İÇİN SIRBİSTAN’IN SORUMLULUK ALMASINI TALEP EDİYOR

Hükümet toplantısının başında Kurti, Sırbistan’ın Banjska’daki saldırı nedeniyle hala hesap vermediğini ve başlıca suçlusu Milan Radoiçiç’i Kosova makamlarına teslim etmeye devam etmediğini hatırlattı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, Batı ve demokratik dünyadan Sırbistan’a, Kosova’nın kuzeyindeki Banjska’da gerçekleştirilen terör saldırısından sorumlu olanların adalete teslim edilmesi için daha fazla baskı yapılmasını bir kez daha talep etti.

Hükümet toplantısının başında Kurti, Kosova polisi çavuşu Afrim Bunjaku’nun öldürüldüğü Banjska’daki saldırının üzerinden 11 ay geçtiğini ve “Sırbistan’ın bu saldırı için hala hesap vermediğini ve başlıca suçlusu Milan Radoiçiç’i Kosova makamlarına teslim etmeye devam ettiğini” hatırlattı.

Kurti “ABD’de bulunduğum süre boyunca, Demokratik Konvansiyon’un yan oturumlarında, Amerikan senatörleri ve kongre üyeleriyle yaptığım ikili toplantılarda, Batı ve demokratik dünyadan, resmi Belgrad’ın terörist ve istikrarsızlaştırıcı eylemleri ile sorumlu bireylerin adalete teslim edilmesi için daha fazla baskı yapılmasını talep ettim,” dedi.

24 Eylül 2023 tarihinde, Banjska’da, Zveçan yakınlarında silahlı bir Sırp grubunun saldırısında, çavuş Bunjaku öldürüldü ve çatışma sırasında üç saldırgan hayatını kaybetti.

Kurti, geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı  ziyaretin ardından, Kosova’da Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns ve NATO’nun Napoli’deki Müşterek Kuvvetler Komutanı Amiral Stuart Munsch’un bulunduğunu hatırlattı.

Kurti “Destekleri sarsılmaz, işbirlikleri geniş ve güçlü, ortak çabaları ise barış ve güvenliğe hizmet eden ciddi ve verimli nitelikte,” dedi.

Ayrıca, yarın NATO Operasyonlar Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Goffus’un ziyaret edeceğini ve önümüzdeki hafta NATO üyesi iki ülkenin dışişleri bakanlarının Kosova’da bulunacağını duyurdu.

Kurti, tüm bu toplantılarda, İbar Nehri üzerindeki ana köprünün açılması konusunu görüşmekte olduklarını, köprünün fiziksel stabilitesi hakkında nihai raporu beklediklerini ve köprünün ve çevresinin görünümünü düzenlediklerini belirtti. Kurti, köprünün açılmasının, hem Kosova Cumhuriyeti’nde hem de Avrupa Birliği’nde temel bir hak olan serbest dolaşımı temsil ettiğini ifade etti.

Kosova Hükümeti’nin İbar üzerindeki ana köprüyü araç trafiğine açma kararına, Quint ülkeleri, AB ve NATO karşı çıkıyor, çünkü bu tür bir hamlenin şu anda güvenlik sorunlarına yol açabileceğini ve KFOR askerleri ile sivilleri tehlikeye atabileceğini düşünüyorlar. Onlar, köprünün açılmasının, Kosova ve Sırbistan arasındaki diyalog çerçevesinde Brüksel’de görüşülmesini talep ediyorlar.

Mitrovica’daki ana köprü, 1999’da Kosova’daki savaşın sona ermesinden bu yana trafiğe kapalı ve sadece yaya olarak geçilebiliyor. Mitrovica’da, çoğunluğu Arnavut olan güney ve çoğunluğu Sırp olan kuzey kısmı birbirine bağlayan ve trafiğe açık olan iki köprü daha bulunuyor./Balkan Postası

Ilgili Haberler