BELGRAD’DA LİTYUM MADENCİLİĞİNE KARŞI BÜYÜK PROTESTOLAR DUYURULDU, ON BİNLERCE İNSANIN KATILMASI BEKLENİYOR

Bugün saat 19:00’da Belgrad’da Jadar Vadisi’nde lityum madenciliğine karşı kitlesel protestolar düzenlenecek ve bu gösterileri organize eden çevre grupları, bunun Sırbistan tarihindeki en büyük toplantılardan biri olacağını söylüyor.

Sırbistan, Jadar Nehri Vadisi’nde büyük miktarda lityuma sahip ve bu kaynak, elektrikli araçlar için batarya üretiminde kilit öneme sahip olan bu madeni çıkarmak üzere Britanya-Avustralya şirketi Rio Tinto’nun gelmesi konusunda yıllardır konuşuluyor.

İlk protestolar Eylül 2021’de başladı, o dönemde Belgrad ve Sırbistan genelinde çevre aktivistleri Rio Tinto’nun gelişini engellemek için hükümetin ilk planını durdurmak amacıyla toplandılar.

O protestolar başarılı olmuştu çünkü Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, lityum madenciliği yapılmayacağını duyurmuştu. Ancak 2023’ün sonunda bu kararı değiştirerek, bu madeni çıkarma konusunu yeniden gündeme getirdi.

Bu yıl, Vuçiç, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile odak noktası tam da lityum madenciliği olan bir mutabakat zaptı imzaladı ve bu da ülkede yeniden protestoları tetikledi.

Sırbistan genelinde çevre gruplarının düzenlediği daha küçük çaplı protestolar birkaç haftadır devam ediyor ve odak noktası Jadar Vadisi’ndeki şehirler oldu.

Ancak şimdi, organizatörler Belgrad’da tek bir büyük miting yapmaya karar verdiler ve Sırbistan’ın başkentine binlerce insanın geleceği duyuruldu.

Sırbistan’daki yetkililer, kontrolleri altındaki medya aracılığıyla, mitingin asıl amacından dikkatleri uzaklaştırmaya çalışıyor. Vučić, protestoların “tek amacının kendisini devirmek” olduğunu ve lityum madenciliğinin çevresel etkilerinin sadece bir “maske” olduğunu söyledi.

Ayrıca, Sırbistan hükümetine bağlı medya organları, protesto liderlerini muhalefet partileriyle ve siyasi hırslarla ilişkilendirerek onları itibarsızlaştırmaya çalışıyor ve lityum madenciliğini, Vuçiç ve diğer üst düzey Sırp yetkililerin kullandığı retorikle haklı çıkarmaya çalışıyor.

Protesto saat 19:00’da planlandı ve gösteri liderleri saat 20:00’den itibaren belirli caddelerin bloke edileceğini duyurdu, ancak hangi yerlerde bu blokajların olacağını açıklamadılar. Defalarca, protestolar sırasında şiddet olaylarının olmayacağını vurguladılar ve tüm göstericileri olay çıkarmadan katılmaya davet ettiler. /Balkan Postası

Ilgili Haberler