FRANSA, KOSOVA’YA KUZEYDE “TEK TARAFLI BİR EYLEMDE BULUNMAMA” ÇAĞRISI YAPTI

Fransa, Cuma günü Kosova’ya, Ibar nehri üzerindeki köprünün yeniden açılmasına yönelik planların ardından, ülkenin kuzeyinde gerilimi daha da artırabilecek herhangi bir “başka tek taraflı eylem” yapmaktan kaçınması çağrısında bulundu.

Fransa’nın bu tepkisi, Kosova makamlarının bu hafta Sırp çoğunluğun yaşadığı ülkenin kuzeyinde gerçekleştirdiği ve Sırbistan, Kosova’daki Sırplar ve uluslararası topluluk tarafından karşı çıkılan birkaç eylemin ardından geldi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Fransa, Kosova makamlarının kuzeydeki tek taraflı eylemlerindeki ani artışı ve bu eylemlerin Sırp toplumunun günlük yaşamını etkilemesini şiddetle kınıyor” denildi.

Perşembe günü, Kosova makamları, yeniden açılması planlanan köprü üzerinde test aşaması kapsamında Ibar Nehri üzerinde incelemeler yaptı, haftanın başında ise Kosova’nın kuzeyinde Sırbistan Postası’nın dokuz şubesini kapattı.

Kosova hükümeti, Arnavut çoğunluklu Güney Mitrovica ile Sırp çoğunluklu Kuzey Mitrovica’yı ayıran Ibar nehri üzerindeki köprüyü araç trafiğine açmayı hedeflediğini açıkladı.

Çarşamba günü, Sırp topluluğunun üyeleri, Ibar üzerindeki köprünün yeniden açılmasına karşı protesto düzenlediler.

Fransa, ABD, İngiltere, Almanya ve İtalya’nın da dahil olduğu QUINT ülkeleri, 2 Ağustos’ta köprünün bu dönemde açılmasını desteklemediklerini belirttiler.

Fransa’ya göre, Kosova makamlarının eylemleri, “iki ülke için de Avrupa perspektifinin gerçekleştirilmesi için ön koşul olan” Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik çabaları tehlikeye atıyor.

Bu arada, NATO’nun Kosova’daki barış gücü misyonu KFOR, son gelişmelerin ardından bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit edebilecek gelişmelere karşı “gerekli tüm önlemleri almaya” hazır olduğunu bir kez daha vurguladı.

Savaş sonrası dönemde, Ibër üzerindeki köprü, Kosova’nın kuzeyde otorite kurma çabalarına karşı çıkan Kosova Sırpları tarafından kurulan barikatların ve kargaşaların sembolüydü.

Köprü, şu anda sadece yayalar için açık, ancak Kosova ve Sırbistan arasındaki diyalog çerçevesinde köprünün araç trafiğine açılması konusunda anlaşmaya varıldı.

KFOR’un İtalyan askerleri Ibër Nehri üzerindeki köprüde bulunuyor, yakınlarında ise Kosova Polisi üyeleri yer alıyor.

KFOR, Cuma günü, “Kosova kurumlarının Ibar Nehri üzerindeki köprüden çekilmemizi talep etmesi durumunda gelecekteki herhangi bir senaryo hakkında spekülasyon yapmak istemiyoruz” dedi./Balkan Postası

Ilgili Haberler