UEFA, BUGÜNKÜ MAÇTA FK SARAJEVO’NUN “SREBRENİCA ÇİÇEĞİ”Nİ KAPATMASINI EMRETTİ

Bugün Konferans Ligi’nin ilk ön eleme turu maçında Aktobe’ye karşı Saraybosnalı oyuncuların göğüslerinde “Srebrenica Çiçeği” ile oynamaları gerekiyordu, ancak Avrupa futbolunun yönetim organı (UEFA) sembolün kapatılmasını emretti .

FK Sarajevo, Srebrenica’da yaşanan soykırım kurbanlarının anısına formalarında “Srebrenica Çiçeği” sembolünün yer almasını istedi. Forma, Bosna Hersek Futbol Federasyonu tarafından da kabul edildi ve kopyaları Kazakistan’a gitmeden üç gün önce basıldı.

Ancak UEFA, Bosna Hersek’e yönelik saldırı sırasında Srebrenica halkının çektiği acıların sembolü olan bu sembolün kapatılmasını ve oyuncunun siyah bant kullanabileceğini söyledi.

FK Sarajevo’nun açıklaması:

“Aktobe ile Konferans Ligi karşılaşmasının 11 Temmuz’da yapılacağını kabul eden FK Sarajevo, Srebrenica’daki soykırım kurbanlarının anısına formalarda “Srebrenica Çiçeği” sembolünün yer almasını planladı.

UEFA kurallarına uygun olarak formanın görünümü, bu formayı resmi olarak UEFA’ya bildiren BH Futbol Federasyonu tarafından kabul edildi. Ayrıca 25 Haziran’da FK Sarajevo, bu formayı kullanmamıza izin verilmesi için UEFA’ya özel talepte bulundu. Maçtan üç gün önce UEFA’dan talebimize resmi bir yanıt geldi ve bu sembolün formaya eklenmesine izin verilmediği, oyuncuların siyah kol bandı kullanabileceği belirtildi. O anda formalar hazır olduğundan kulüp, UEFA’yı bu konuda bilgilendirdi ve buradan basılı sembolün “örtülmesi” emredildi.

FK Sarajevo, maçın forma üzerinde bu amblemle oynanması kararının, insan haklarının desteklenmesi ve suç mağdurlarına saygı gösterilmesi yönündeki daha geniş hedeflerle uyumlu olduğuna inanıyor. Srebrenica çiçeği insanlık ilkelerini, saygıyı ve soykırım kurbanlarına yönelik kolektif hafızayı bünyesinde barındırıyor. Ekibimizin bu amblemi taşımasına izin vermek, soykırım mağdurlarıyla bir dayanışma jesti olacak ve bu tür trajedilerin asla unutulmaması, aynı zamanda tekrarlanmaması gerektiği mesajını verecektir.

FK Sarajevo, Srebrenica’daki soykırım kurbanlarının anısına sadık kalıyor. Srebrenica’yı asla unutmayın” diyorlar.

Bordo takımının bugün saat 17.00’den itibaren Konferans Ligi’nin ilk ön eleme turunda Aktobe ile deplasmanda oynayacağını hatırlatmak isteriz. Düello Kazakistan’ın aynı adlı şehrinde oynanacak ve rövanş maçı Saraybosna’da yedi gün sonra olacak.

Ilgili Haberler