CEZAYİR’İN SIRBİSTAN BÜYÜKELÇİSİ, SREBRENİCA KARARI’NE NEDEN OY VERMEDİKLERİNİ ANLATTI

Cezayir’in Sırbistan Büyükelçisi Fatah Mahraz, Belgrad merkezli Politika’ya verdiği röportajda, Cezayir’in uluslararası bir anma günü kuran Srebrenica’daki soykırıma ilişkin Kararı neden desteklemediğini “açıklamaya” çalıştı.

“Srebrenica’daki soykırımla ilgili karara gelince, Cezayir oylamada çekimser kaldı, çünkü Dayton Anlaşması’nın Bosna-Hersek’teki savaşı sona erdirmenin yanı sıra inisiyatif almanın mümkün olduğu tek mutabakat temeli olduğuna inanıyoruz. “Bosna-Hersek’in barış içinde bir arada yaşamasını ve kalkınmasını korumak için işbirliği ve diyalog ruhuna öncelik vermeliyiz” dedi.

Mahraz, bu diplomatik yanıtla Srebrenica Kararı’nın özünü göz ardı ederek Sırbistan’dan gelen anlatıyı tekrarladı.

Cezayir, BM’de Srebrenica soykırımına ilişkin karara oy vermeyen Müslüman çoğunluğa sahip az sayıda ülkeden biri. Mahraz ise Cezayir’in Filistin meselesi ve Kosova’nın bağımsızlığını tanımaması gibi konularda ilkeli olduğunu iddia etti.

“Böylece Cezayir, ülkelerimizin ait olduğu bölgeler düzeyinde, her biri kendi başına, Sırbistan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini kayıtsız şartsız desteklemektedir; bu da kendi adına Batı Sahra konusunda uluslararası hukuka saygı gösterme konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit etmektedir. Mahraz, Kosova hakkında şunları söyledi: “Genel Kurul ve BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına uygun olarak bu çatışmaya adil ve kalıcı bir çözüm öngörüyor” dedi.

Ilgili Haberler