ÇAMERYA ARNAVUTLARINA YÖNELİK SOYKIRIMININ 80. YILDÖNÜMÜ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Çamerya Arnavutlarına yönelik soykırımın 80. yıldönümü anısına Konispol’de ALSAR VAKFI ve Konispol Belediyesi tarafından bilimsel sempozyum düzenlendi

ALSAR Vakfı ve Konispol Belediyesi, bu Salı günü Çamlara yönelik soykırımın 80. yıldönümüne adanan bilimsel sempozyumu düzenleyip gerçekleştirdi.

Faaliyet öncesinde, soykırım kurbanlarının anısına çelenklerin bırakıldığı Kllogjeri mezarlığı ziyareti gerçekleşti.

Konispol’ün merkez meydanında yeni adı “Çameria” olan plaketin açılışı yapıldı.

Bilimsel sempozyumun açılış konuşmasını Konispol Belediye Başkanı Sn. Ergest Hadi gerçekleştirdi. Ardından ALSAR Vakfı Başkanı, sn. Mehdi Gurta meydanda bulunanlara selam vererek hitap etti.

Sayın Mehdi Gurra konuşmasında şunları söyledi: “ALSAR Vakfı ve Konispol Belediyesi’nin ortak organizasyonu, Arnavutların tarihinde silinmez izler taşıyan bir olayı akademik düzeyde dikkatlere sunuyor. Öldürülen ve topraklarından sürülen, ancak hayatta kalma gücü ve geride bırakılan oğulları ve kızları tarafından söndürülmeme iradesi sayesinde hala ayakta olan tüm bir nüfusun acısını temsil ediyor.

Çamerya Arnavutlarına yönelik soykırım 80. yıl dönümünde ama acısı hala hissediliyor, yarası hala acıyor, endişe ve özlem yüreğimi parçalıyor, gözlerimi yaşlarla dolduruyor.

Haziran 1944’teki o felaket gökten bir yıldırım gibi gelmedi, İkinci Dünya Savaşı’nın talihsiz bir olayı değildi. Acı çilesi, yirminci yüzyılın ikinci on yılının başlarında, bağımsızlığını yeni kazanan Arnavutluk’un bölgesel kaderini güçlerin belirlediği zaman başlamıştı.

Bunlar dışında yarının kaygısı da eklenmişti ve bu insanların kendilerini neyin beklediğine dair bir önsezileri olup olmadığını yanlızca Allah bilir. Ancak belki de en kötü rüyalarında bile kendilerine sunulanı göremeyecekleri ve en korkunç acıları yaşayacakları söylenebilir.

Balkanlar şovenizm tarafından sık sık yakılıyor ve barut fıçısı olarak tanımlanması boşuna değil. Binlerce Srebrenicalı Müslümanın değersiz varlıklar gibi muamele görüp topluca katledilmesinden çok önce, Kosovalı Arnavutlar öldürülüp ellerinden geleni kurtarmak için sokaklara dökülmeden çok önce, Çamlar’ın üzerine şovenist vahşet yağdırılıyordu. Suçun felsefesi aynıydı, sadece zamanı ve yeri farklıydı!

Ne kadar yazılır ve söylenirse söylensin, bu yok etme, etnik ve dinsel açıdan farklı insanların, onları tutmak istemeyen eyaletteki geri kalanıyla zorla silinmesi ve eyalet sınırımızın güney ucunun terk edilmesi çok az şey doğru bir şekilde anlatılabilir.

Güney dağlarındaki acı çekenlerin, biraz huzur ve biraz onur arayışı içinde, ocaktan şiddetle sökülen kervanlarının görüntüleri, artık başkasının talihsizliğine karşı savunmasız olan her ruhu aynı güçle ürpertiyor.”

Şöyle devam etti: “Eğer adalet söz sahibi olsaydı Çam’ların trajedisinin ağırlığı hafiflerdi. Soykırımı deneyimleyen Çamerya Arnavutlarının torunları ve o zamandan günümüze kadar hayatta kalan az sayıda kişi, teselliyi adaletin zaferinde bulacaktı. Cesaret kırıcı olsun ya da olmasın, hakkın tanınması hâlâ bir yanılsama olarak kalıyor.

Çam meselesi Arnavutluk’un neresinde olursa olsun sadece Çamlara ait değil. Çam meselesi tüm Arnavutlar içindir ve öyle olmalıdır! Toplumun hepimiz için bu adalet davasında daha yüksek sesle konuşması ve daha aktif olması gerekiyor.

Bu vesileyle ve bu bağlamda Konispol Belediyesi’ni, kent meydanına ‘Çameria’ adını veren karardan dolayı kutluyorum.

ALSAR Vakfı’nın yıllardır Konispol’de insani, eğitimsel ve kültürel faaliyetlerle bulunduğunu da belirtmek isterim. Bu varlık aynı zamanda ulusal karakterimizden, ülke için, Arnavutluk için en iyisini yapma ve vermeye yönelik misyonerlik kararlılığımızdan da kaynaklanmaktadır.”

Akademisyenler Prof. Dr. Bekir Meta, Dr. Halil Hyseni, Dr. Sali Kadria, Prof. Dr. Fatmira Rama, Enver Kushi ve Ahmet Mehmeti Çam meselesi ve Çamerya’daki Arnavut nüfusa karşı uygulanan soykırım hakkında farklı perspektiflerden raporlar sundular.

Konispol’deki “Bido Sejko” okulu öğrencilerinin gerçekleştirdiği sanatsal program, akşamı daha keyifli ve atmosferi daha sıcak hale getirdi.

Bu etkinlik için hazırlanan sergi stantları merakla bekleniyordu. ALSAR Yayınları’nın birçok başlığı da kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Ilgili Haberler