UKRAYNA’DA SAVAŞAN HIRVATA RUSYA’DA 23 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ

Bir Rus mahkemesi, aralarında Hırvat vatandaşı Vjekoslav Prebeg’in de bulunduğu çok sayıda kişiyi Ukrayna tarafında savaş yürütmekten suçlu buldu.

Eylül 2022’de Rus savaş esiri olarak takas edildi ve Hırvatistan’a geri gönderildi.

Sığınmacı, İngiltere’den John Harding ve Andrew Hill ile İsveç’ten Mathias Gustavsson’la birlikte terör faaliyetleri eğitimi aldığı gerekçesiyle 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dylan Healy paralı askerlik faaliyetlerine katılmaktan suçlu bulundu.

Mahkeme, Harding, Gustafson ve Prebeg’i iktidarı şiddet kullanarak ele geçirmek için eğitim almak, Rusya’nın anayasal düzenini değiştirmeye çalışmak ve paralı asker olarak savaşa katılmakla suçladı.

Bu üç kişiden her biri gıyaben 23’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak gelen bilgilere göre kendisi beş yıl hapiste kalacak, geri kalanı ise katı bir rejim kolonisinde geçirilecek.

Diğer iki İngiliz vatandaşı Andrew Hill ve Dylan Healy, savaşa “paralı asker” olarak katılmaktan ve “paralı askerlerin toplanmasında suç ortaklığı yapmaktan” suçlu bulundu.

Hill dört yıl hapis cezasına çarptırılırken, Healy üç yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

İngiltere, İsveç ve Hırvatistan henüz Rusya’nın açıklaması hakkında yorum yapmadı.

Askerler Rusya’nın suçlamalarını reddetti. Reuters’in haberine göre sığınmacı, Rusya’nın ülkenin doğusunda başlattığı savaşta Ukrayna’ya yardım etmek için Kiev’e geldiğini ve kısa süre sonra Ukrayna ordusuna katılmaya karar verdiğini söyledi.

BBC’nin haberine göre Harding, Hill ve Healey’nin aileleri ve arkadaşları paralı asker olmadıklarını söyleyerek Cenevre Sözleşmeleri uyarınca onlara savaş esiri muamelesi yapılması çağrısında bulundu.

Rusya’nın, geniş çaplı işgalin başlangıcından bu yana Ukrayna’da savaşmak üzere Nepal, Somali, Hindistan, Küba ve diğer ülkelerden yabancıları silah altına aldığı bildiriliyor./Balkan Postası

Ilgili Haberler