İSPANYA PARLAMENTOSU KOSOVA’NIN TANINMASI GİRİŞİMİNİ REDDETTİ

Congress of Deputies, Madrid

İspanyol milletvekilleri 25 kabul, 293 ret ve 27 çekimser oyla Kosova’nın İspanya’dan bağımsızlığını tanıma girişimini reddetti.

Girişim, Carles Puigdemont liderliğindeki Junts per Catalunya (Katalonya için Birlikte) partisi tarafından İspanya Parlamentosu’na sunuldu ve birkaç gün önce bununla ilgili parlamentoda tartışma yapıldı.

Bu partinin Meclis’e sunduğu mektupta, Uluslararası Adalet Divanı’nın 2010 yılında Kosova’nın bağımsızlık ilanının uluslararası hukuka aykırı olmadığını beyan eden kararından bahsediliyordu.

Kosova’nın 100’den fazla ülke tarafından tanındığına da değinildi.

“İspanya’nın meşru kendi kaderini tayin hakkını kullanan bir devleti tanımayı reddetmesi, Avrupa’nın Batı Balkanlar’ı Avrupa Birliği’ne entegre etme politikasının önünde bir engeldir. Ve bu reddedilme, Avrupa’nın bu kısmının özel bir endişeyle yaşadığı Ukrayna’daki savaşın damgasını vurduğu bir bağlamda, bu alanda istikrarı bozan bir faktördür.” ifadesine yer verildi.

İspanya, Avrupa Birliği’nin Kosova’nın bağımsızlığını hâlâ tanımayan beş ülkesinden biri.

Kosova devletinin İspanya tarafından tanınmamasının ana nedeninin, İspanya’nın kuzeydoğu bölgesi Katalonya’nın bağımsız olma isteklerine yönelik tutumuyla ilgili olduğuna inanılıyor.

Bu bölgeyi İspanya’dan ayırmak için birçok başarısız girişimde bulunuldu ancak resmi Madrid bu hamleye şiddetle karşı çıktı./Balkan Postası

Ilgili Haberler