MACARİSTAN BAŞBAKANI ORBAN: NATO HER GEÇEN HAFTA DÜNYA SAVAŞINA DAHA DA ÇOK YAKLAŞIYOR

Macaristan Başbakanı Viktor Obran, NATO’nun Ukrayna’daki savaşa daha fazla dahil olma planlarının, bir itfaiyecinin alev makinesiyle yangını söndürmeye çalışmasına benzediğini söyledi.

Moskova’yla yakın ilişkileri olan Orban’ın, iki yılı aşkın bir süre önceki Rus işgalinden bu yana Ukrayna’ya verdiği destek konusunda Batılı ülkelerle arası açık.

İttifakın dışişleri bakanları Ukrayna’ya askeri yardımı görüşmek üzere Prag’da bir araya gelirken Orban, “NATO her hafta savaşa yaklaşıyor” dedi.

NATO lideri Jens Stoltenberg Perşembe günü yaptığı açıklamada, askeri ittifak üyelerinin Ukrayna’ya sağlanan silahların kullanımına ilişkin bazı kısıtlamaları gözden geçirmesinin “zamanının geldiğini” söyledi.

Ukrayna liderleri hükümetleri kısıtlamaları hafifletmeye çağırırken, Batılı ülkeler son haftalarda Ukrayna’nın Rus topraklarındaki hedeflere saldırmasına izin verilip verilmeyeceği konusunda giderek daha fazla bölünmüş görünüyor.

Macaristan dışişleri bakanı bu ay yaptığı açıklamada, NATO ülkesinin, Budapeşte’nin “çılgın misyon” olarak adlandırdığı, ittifakın Ukrayna’ya yardım etme amaçlı uzun vadeli planına katılmayacağını söyledi.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları Pazartesi günü Macaristan’ı, Budapeşte ile artan gerilimin bir toplantıda kaynamaya başlaması üzerine Ukrayna’ya 1 milyar Euro’luk askeri yardım sağlamaya yönelik önlemleri engellemeye son vermeye çağırdı.

Orban Cuma günü ayrıca, Fransız askeri eğitmenlerinin Ukrayna’ya gönderilmesi ve Ukrayna ordusunun Rus hedeflerine saldırmak için Batı silahlarını kullanmasına izin verilmesi yönündeki görüşmelerin “endişe verici” fikirler olduğunu ve NATO’yu savaşa yaklaştırdığını söyledi.

Orban, Ukrayna’daki bir NATO misyonunun, ittifakın üye ülkelerini korumak yerine bir dünya savaşını riske atacağını iddia ediyor.

Macar devlet radyosunda yaptığı açıklamada, “NATO’nun bizi savunmak yerine, üye bir ülke olarak bizi bir dünya savaşının içine sürüklemesi saçma. Bu, bir itfaiyecinin gelip alev makinesiyle yangını söndürmeye karar vermesi kadar saçma.” dedi. .

Reuters’in haberine göre Budapeşte ile NATO arasındaki ilişkiler, Macaristan’ın İsveç’in NATO’ya katılımını (nihayet Mart ayında Budapeşte hükümetinden geçen) onaylamada gecikmesi ve Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesine rağmen milliyetçi Orbán’ın Moskova ile yakın bağları nedeniyle kötüleşti./Balkan Postası

Ilgili Haberler