BOSNA HERSEK’TE SOYKIRIMI İNKAR SUÇU NEDENİYLE İLK İDDİANAME HAZIRLANDI

Bosna-Hersek Savcılığı, Vojin Pavlović (1976 Bratunac doğumlu) hakkında ulusal, ırksal ve dini nefreti, ihtilafı ve hoşgörüsüzlüğü kışkırtma suçundan iddianame hazırladı.,

Sanık, Haziran’dan 12 Temmuz 2023’e kadar olan dönemde Srebrenica ve Bratunac bölgesinde 11 Temmuz 2023’te düzenlenen anma töreninde bulunmakla suçlanıyor. Sırp Cumhuriyeti “Doğu Alternatif” Derneği yönetim kurulu başkanı olarak, soykırım kurbanlarının Srebrenica belediyesinde defnedilmesi ve soykırım kurbanlarının Srebrenica belediyesinde defnedilmesinin, bilerek ve isteyerek suç teşkil eden soykırım fiilinin işlenmesini onayladığını işaret ederek, ICTY’nin nihai kararlarıyla belirlenen suçu kamuya açık bir şekilde onayladığı ve haklı çıkarmaya çalıştığı posterler dağıtı ve İddianamede, sanığın, halka açık bir toplantı düzenleyerek soykırım suçunu onaylayıp meşrulaştırmaya çalıştığı, toplantı için posterler dağıttığı ve ardından halk toplantısında bir konuşma yaparak belirlenen soykırım suçunu onaylayarak meşrulaştırmaya çalıştığı belirtiliyor. ICTY ve Bosna-Hersek Mahkemesi’nin nihai kararlarına göre.

Kendisi, 145a maddesi uyarınca ulusal, ırksal ve dini nefreti, ihtilafı ve hoşgörüsüzlüğü kışkırtma suçunu işlemekle suçlanıyor. Bosna Hersek Ceza Kanununun 3. paragrafıyla bağlantılı olarak 3. paragraf ve 4. paragraf.

İddianame onaylanmak üzere BH Mahkemesi’ne gönderildi.

Hatırlatalım ki, 1 Nisan’da iddianamenin okunması ve Devlet Savcısının açılış konuşmasının sunulmasıyla birlikte Ratko Mladić’in yüceltilmesi nedeniyle ulusal, ırksal ve dini nefret, ihtilaf ve hoşgörüsüzlüğe neden olmak suçundan Vojin Pavlović’in davasına başlandı.

Ilgili Haberler