YUNANİSTAN, KOSOVA’NIN AVRUPA KONSEYİ ÜYELİĞİNİ DESTEKLEMEYECEK

Yunanistan, Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne üyeliğini desteklemeyecektir.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Güvenlik Konseyi toplantısında, Yunanistan’ın Kosova’nın Avrupa Konseyi üyeliğini desteklemeyeceğini geçmişte bildirdiğini vurguladı. Ona göre bu durum siyasi nedenlerden kaynaklanmaktadır.

“Vurgulamak istediğim şey, Komisyon ve Parlamenterler Meclisi’nin (tekrar ediyorum, üye ülkelerin hükümetleri değil parlamento üyelerinden oluşan) raporu düzeyinde ifade edilen tutumdan bağımsız olarak, Yunanistan’ın tutumudur.

Geçmişte benzer durumlarda yaptığımız gibi, Yunanistan bu oylamada çekimser kalacak. Yani Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne üyelik talebini siyasi nedenlerden dolayı desteklemeyecektir.

Ayrıca, Kosova’nın kabulü için ön koşul olan, Deçan manastırına ait mülklerin iadesi olan temel konulardan birinin yerine getirildiğini de vurgulamak isterim. Ancak Kosova’da Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması başta olmak üzere bazı temel konular henüz tamamlanmadı ve dolayısıyla temel politikamız değişmedi.

Gerapetritis, Yunanistan ilkeli dış politikasında kararlılığını sürdürüyor. Kararların dayandığı gerçekler değişmedikçe görüşümüzü değiştirmeyeceğiz. Bu temel mantıkla devam edeceğiz. Priştine ile Belgrad arasında diyaloğu teşvik ediyoruz. Hatta Ohri’de de bu konuda kararlar alındı. Anlaşmazlıkların barışçıl çözümü için çabalıyoruz. Elbette bu, tarafların anlaşmalara saygı duyma ve Uluslararası Hukuka uyma iradesine bağlıdır. Bu bağlamda, mevcut aşamada Yunan hükümeti bu oylamada çekimser kalacaktır” dedi./Balkan Postası

Ilgili Haberler