KOSOVA’DA DEVAM EDEN NUFÜS KAYITLARINDA ŞİMDİYE KADAR 500 BİN KİŞİ KAYIT OLDU

Kosova’da halen devam eden nüfus sayımı sürecinde, sürecin başladığı 5 Nisan’dan bu yana şu ana kadar yarım milyondan fazla Kosova Cumhuriyeti vatandaşı kayıt altına alındı.

Kosova İstatistik Ajansı (ASK) Başkanı Avni Kastrati, Priştine’deki ASK merkezinde düzenlediği basın toplantısında, nüfus ve yerleşim yeri sayımı sürecinin tahminlere göre ilerlediğini söyledi.

Kayıt sürecinin böyle bir dinamiği devam etmesi durumunda bu sürecin tahminlere göre 17 Mayıs’ta tamamlanacağını söyledi. Kastrati, “Düne kadar Kosova’da 530.000’den fazla kişi kayıt altına alındı ​​ve Kosova’daki tesislerin yüzde 36’sından fazlası kayıt altına alındı. Buradaki KAS merkezinin diğer destekleyici faaliyetleri şu ana kadar plana uygun”, diye vurguladı.

Kastrati, Kosova’nın kuzeyinde Sırp çoğunluğunun bulunduğu belediyelerdeki bu sürece ilişkin , diğer belediyeler kadar olmasa da Sırp toplumunun da bu sürece katıldığını söyledi.

Dışişleri ve Diaspora Bakan Yardımcısı (MPJD) Liza Gashi, MPJD’nin aynı zamanda diaspora üyelerini Kosova’daki nüfus sayımı sürecinin önemi hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

Gashi “Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın kayıt yapabilmeleri için iki yol bulunmaktadır. Kosova Cumhuriyeti’nde ilk kez bu kayıt kapsamındaki yenilik olan online formdur. Ayrıca aile bireylerinin de doldurabilecekleri fiziki form bulunmaktadır. Şu ana kadar nüfus sayımına kayıtlı 180 bin diaspora üyemiz var” dedi

Nüfus sayımı bütçesi yaklaşık 12,6 milyon avroya mal olacak, ana finansör Kosova Hükümeti olsa da uluslararası yardım da var.

Nüfus sayımı sırasında toplanan bilgiler, sağlık hizmetlerinden eğitime, altyapı geliştirmeden kaynak tahsisi ve politika planlamasına kadar hayatın her yönünü etkileyen kritik karar alma süreçlerine temel oluşturacak ve aynı zamanda Avrupa İstatistik Ofisi EUROSTAT’a gönderilecek.

Ayrıca kayıt sürecinde Kosova İstatistik Ajansı’na sunulan anketler arasında savaşın aile ekonomilerindeki zararlarına ilişkin anket de yer almakta olup bu bağlamda toplanacak veriler yalnızca bilgi amaçlı olacaktır.

Kosova’da son nüfus sayımı 2011 yılında yapılmış olup, bu süreçten Kosova’daki toplam nüfusun 1,8 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu nüfus sayımına Kosova’nın kuzeyinde Sırp çoğunluğun bulunduğu belediyelerin sakinleri dahil değildi. Bu yıl kayıt işlemini yaptırmayı reddedenlere 2 bin avroya kadar ceza verilmesi öngörülüyor./Balkan Postası

Ilgili Haberler