KOSOVA, SIRBİSTAN’IN AVRUPA KONSEYİ’NE KABULÜNE KARŞI ‘TEHLİKELİ BİR KAMPANYA’ YÜRÜTTÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Kosova Dışişleri Bakanlığı, Sırbistan’ın Kosova’nın Avrupa Konseyi üyeliğine karşı “son derece çirkin” olarak değerlendirilen “propaganda ve kampanya” geliştirdiğini duyurdu.

15 Nisan Pazartesi günü yapılan duyuruda belirtildiği gibi, resmi Belgrad’ın bu eylemleri, Kosova ve Sırbistan’ın geçen yıl vardığı İlişkilerin Normalleştirilmesi Anlaşmasına tamamen aykırıdır.

Anlaşmanın dördüncü maddesinde Sırbistan’ın Kosova’nın herhangi bir uluslararası örgüte üyeliğine karşı çıkmayacağı belirtiliyor.

Ancak Sırbistan, Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne “kabul edilme sorunu” ile ilgili olarak devlet yetkililerinin faaliyetlerini koordine etmek üzere bir çalışma grubu oluşturdu.

Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Konseyi’ne üye devletlerin bu propagandaya dayanarak değil, Avrupa Konseyi’nin üzerine inşa edildiği kriter ve ilkelere dayanarak karar vermeyeceklerine olan inancımızı ifade ediyoruz.” denildi.

Bu yıl 27 Mart’ta Avrupa Konseyi Siyaset ve Demokrasi Komitesi, Kosova raportörü Dora Bakoyanis’in, Kosova’nın Konsey’e tam üye olma koşullarını yerine getirdiğinin belirtildiği raporunu onayladı.

Parlamenterler Meclisi’nin (PACE) Kosova’nın bu örgüte üyeliğini tavsiye eden bir raporu ele alacağı 16 Nisan’da Kosova, Avrupa Konseyi üyeliğine bir adım daha yaklaşabilir.

Oylama Strazburg’da yapılacak ve 46 üye ülkeyi temsil eden parlamenterlerin üçte ikisi “lehinde” el kaldırsa, Avrupa Konseyi’nin tüm dışişleri bakanları tam bir ay sonra toplandığında üyelik meselesi gündeme gelebilir daha sonra 16 Mayıs’ta nihai karar verilecek.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Priştine’nin girişiminin Salı günü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne geçeceğini ve asıl mücadelenin büyük olasılıkla 16 Mayıs’ta gerçekleşeceğini söyledi.

Sırbistan kamu hizmetiyle yaptığı röportajda kendisi, “Fransa’nın savunuculuğu” sayesinde Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne katılımını ertelemeyi düşünme şansının bulunduğunu da söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Vuçiç, “Farklı adreslere birçok belge, birçok resmi mektup gönderdik ve bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Avrupa Konseyi, insan hakları alanında Avrupa’nın önde gelen kuruluşudur. Mayıs 2022’de Kosova bu uluslararası örgüte üyelik başvurusunda bulundu.

Avrupa Konseyi’nde 27’si Avrupa Birliği üyesi ve tüm bölge ülkeleri olmak üzere 46 ülke bulunmaktadır./Balkan Postası

Ilgili Haberler