KURTİ: KOSOVA SIRBİSTAN’A SAVAŞ SUÇLARI DAVASI AÇMAYA HAZIRLANIYOR

Kosova Başbakanı Albin Kurti bugün ülkesinin Sırbistan’ı 1990’ların sonunda Kosova’da işlenen savaş suçlarıyla suçlamayı planladığını söyledi.

Kurti, Kosova Devlet Savcılığı’na, canlı tanıkları bulunan şüphelilerin cezai kovuşturmaya tabi tutulması ve cezalandırılması için azami çabayı göstermesi çağrısında bulundu.

Kurti, “Adalet Bakanlığı, hukuk danışmanlarım ve uluslararası uzmanlar bile Sırbistan’ı Kosova’daki savaş sırasında işlenen insanlığa karşı suç ve soykırım suçlarından sorumlu ülke olarak suçlamaya hazırlanıyor.” dedi.

Kurti, 2021 yılında da benzer açıklamalarda bulunmuş ve ardından Sırbistan’a karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açılacağını açıklamıştı. Ancak Kosova’nın bunu yapıp yapamayacağı belirsizliğini koruyor çünkü yalnızca BM üyesi ülkeler Uluslararası Adalet Divanı’na şikayette bulunabilir.

Bu nedenle Kosova Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurabilir.

Lahey’deki Adalet Divanı devletler arasındaki anlaşmazlıklara karar verirken, Uluslararası Ceza Mahkemesi bireyleri savaş suçlarından yargılıyor.

Kurti’nin duyurulan davası, İnsani Hukuk Fonu’na göre Kosova’da yaklaşık 13 bin 500 kişinin öldürüldüğü 1998 ve 1999 yıllarındaki olaylarla ilgili./Balkan Postası

Ilgili Haberler