SIRBİSTAN’IN İKİ YÜZÜ: SABAH UKRAYNA İÇİN YÜRÜYÜŞ AKŞAM RUSYA’YA DESTEK GÖSTERİSİ

Yüzlerce Rusya yanlısı sağcı aktivist Cumartesi günü Belgrad’da toplanarak Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıktı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ikinci yıldönümünü kutladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının ikinci yıldönümünde “Kosova ve Metohija’ya teslim olmamak” başlıklı miting düzenlendi. Radio Free Europe’un yazdığına göre, kayıt dışı aşırı sağ örgüt “Narodna Patrola” toplantıya çağrıda bulundu.

Bu örgüt, göçmen karşıtı politikalardan ve Rus paramiliter güçleriyle bağlantılardan, Belgrad’daki protestoda anayasal düzeni devirme şüphelerine doğru ilerledi.

“Halk Devriyesi” lideri Damjan Knežević, toplantının dünyaya “Rus özel askeri operasyonunun ikinci yıldönümünün Belgrad’da kutlandığı” imajını verdiğini söyledi.

Rus yetkililer Ukrayna’nın işgalini özel bir askeri operasyon olarak nitelendiriyor.

Knežević, “Ruslar olmadan Kosova’yı kurtarmayacağız ve biz olmadan Ruslar da kurtaramayacak.” dedi.

Miting, “Yaşasın Sırbistan, çok yaşa Rusya”, “Yaşasın Putin”, “Yaşasın Lukaşenko” sloganlarıyla gerçekleşti. Ayrıca Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini simgeleyen Z harfinin yer aldığı bayrak da taşındı. Toplantıda “Kosova’yı vermeyeceğiz” ve “Teslim ve satışa hayır” sloganları da yükseldi.

Toplantı, Sırbistan Cumhurbaşkanlığı makamının bulunduğu, Sırbistan Cumhurbaşkanlığı binasının karşısında yer alan Rus Çarı Nicholas anıtında gerçekleştirildi.

Toplantı aynı zamanda Dveri hareketini de destekledi. Bu hareket 23 Şubat’ta Kosova’daki Sırpların hayatta kalması için mitingi desteklediğini duyurdu. Aralık seçimlerinde Dveri, Sırbistan Parlamentosu’na girmek için gereken barajı geçemedi.

Rusya yanlısı sağcıların buluşması öncesinde sabah saatlerinde Belgrad’da Ukrayna’ya destek amacıyla iki miting düzenlendi.

Belgrad’ın merkezindeki Pioneer Park’ta toplanan vatandaşlar, buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Belgrad’ın merkezindeki meydanda toplanan insanlar mumlar yaktı ve Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığının kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

“Ukrayna’ya Destek” adı verilen yürüyüşte Ukrayna, Avrupa Birliği bayrakları ve barış mesajları sergilendi.

Toplantıya Ukrayna’nın Sırbistan Büyükelçisi Volodymyr Tolkač, Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Emanuele Giaufret, İsveç Büyükelçisi Anika Ben David ve Büyük Britanya Büyükelçisi Edward Ferguson katıldı.

Sırbistan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınayan Birleşmiş Milletler kararlarına katıldı, ancak Sırbistan’daki yetkililer Rusya’ya yaptırım uygulamayı reddediyor. Açıklama olarak geleneksel Rus-Sırp bağlarını ve ekonomik çıkarlarını öne sürüyorlar.

20 Şubat’ta Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić Rus haber ajansı TASS’a, Batı’nın Belgrad’a Rusya’ya ambargo uygulaması konusunda büyük baskı uyguladığını söyledi.

Vuçiç, “Mümkün olduğu kadar uzun süre konumumuzu savunmaya çalışacağız. Bunu iki yıldır yapıyoruz ve umarım böyle devam edebiliriz” dedi./Balkan Postası

Ilgili Haberler