K. MAKEDONYA’DA CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İÇİN MAKEDON VE ARNAVUTLAR KARŞI KARŞIYA

İki ana Makedon partisi, iktidardaki Sosyal Demokrat Ligi (LSDM) ve muhalefetteki VMRO DPMNE, 23 Şubat Cuma günü iktidardaki Demokratik Bütünleşme Birliği’nin (BDI) ve birleşik Arnavut muhalefetinin seçim talebine karşı olduklarını ifade ettiler.

DUI Genel Başkanı Ali Ahmeti Perşembe günü partisinin cumhurbaşkanı adayı Bujar Osmani’nin sunumu sırasında, DUI’nin seçim kampanyasının gelecekte cumhurbaşkanının Meclis’te seçilmesi talebine odaklanacağını söyledi. Cumhurbaşkanına göre Arnavut bir başkan yardımcısı da seçilmelidir.

Dört siyasi partiden oluşan Arnavut muhalefetinin cumhurbaşkanı adayı Arben Taravari de Çarşamba günü böyle bir talepte bulundu.

Buna ek olarak Taravari, Anayasanın devletteki üç ana makamdan birinin (cumhurbaşkanlığı, Meclis sözcüsü veya başbakanlık) Arnavutlara ait olmasını öngörmesini talep etti.VMRO DPMNE başkan yardımcısı Aleksandar Nikollovski ise şunları söyledi: DUI Başkanı Ali Ahmeti’nin talebi, “demokrasinin askıya alınması” anlamına geldiği için asla kabul edilmeyecek.

“Demokrasiyi askıya almaya yönelik herhangi bir girişim, yalnızca halkı karar alma sürecinden dışlama girişimidir” dedi.

Ona göre Ali Ahmeti ve Artan Grubi’nin öne sürdüğü fikir, “sonsuza kadar hükmetmek” istedikleri bir fikir.

“Bu fikri savunan Ali Ahmeti (DUI başkanı) ve Artan Grubi’nin (başbakan yardımcısı) Hükümet ve cumhurbaşkanı seçiminde partinin ciddi nüfuzunu sağlayacak şekilde sonsuza kadar iktidarda kalmak istediklerinin farkındayım. Nikolovski, “ülkeye karşı bir saldırıdır ve bu demokratik değildir, Kuzey Makedonya’da suç ve yolsuzluğu koruma girişimidir” dedi.

Sosyal Demokrat Birliği’nin başkanı ve aynı zamanda eski başbakan Dimitar Kovacevski, DUI’nin talebinin parti organlarında ve Ahmet’le yapılan görüşmelerde hiçbir zaman tartışılmadığını söyledi.

DUI’ye, Anayasa değişikliğinin Meclis’teki milletvekillerinin üçte ikisinin oyunu gerektirdiğini hatırlatarak, böyle bir fikrin kabul edilmesinin pek mümkün olmayacağını belirtti.

Kovaçevski “Şimdi seçim kampanyasındayız ve birçok vaat duyabileceğiz. Birisi sadece kendisine bağlı olmayan bazı şeylerin sözünü verecektir. Mesela Anayasayı değiştirmek için üçte iki oy gerekiyor… Şu ana kadar konuşmadık çünkü bu bizim içimizde tartışılacak bir konu değil. Seçimlerde vatandaşlar ne istediklerini ve partilerin Meclis’te kazanacakları milletvekili sayısını gösterecekler” dedi.

Kuzey Makedonya’da cumhurbaşkanlığı seçimleri ilki 24 Nisan’da, ikinci turu ise 8 Mayıs’taki parlamento seçimleriyle birlikte iki turda yapılacak./Balkan Postası

Ilgili Haberler