SIRP POLİSİNDE AĞIR MUAMELE, GÖÇMENLERİ SOYARAK SOĞUKTA YÜRÜTTÜ

İnsan Hakları gruplarına göre, sıfırın altındaki soğukta çırılçıplak soyulan ve Sırbistan’dan Kuzey Makedonya’ya yürümeye zorlanan erkek gruplarını gösteren videolar, Avrupa sınırlarında göçmenlere yönelik artan kötü muamelenin kanıtı.

Kuzey Makedonyalı bir STK olan Legis tarafından Guardian’a yayınlanan iki videoda, Sırbistan-Kuzey Makedonya sınırı yakınındaki bir yolda bir dizi yarı çıplak adam görülüyor.

Legis, yerel bir sakinin görüntüleri Sırbistan sınırına çok da uzak olmayan Lojane köyü yakınlarında alıp 10 Şubat’ta kendilerine teslim ettiğini söyledi.

STK, olayın 24 saat içinde gerçekleşen iki taciz edici ve aşağılayıcı geri dönüşten ikincisi olduğunu iddia ederek, Sırp yetkililerin 50’den fazla kişiyi zorla Makedonya’nın kuzeyine geri gönderilmeden önce çırılçıplak soymaya veya iç çamaşırlarına kadar soymaya zorladığını iddia etti.

Legis, yerel personelinin daha sonra kendilerini Suriyeli olarak tanımlayan adamlarla konuşabildiğini söyledi.

Legis başkanı Jasmin Ređepi, “rahatsız edici ve aşağılayıcı” retlerin, Sırbistan’ın insan kaçakçılığı operasyonlarına karşı sınırlarını güçlendirmeyi amaçlayan AB ile Sırbistan arasındaki sınır işbirliğine ilişkin zirveden kısa süre sonra geldiğini söyledi.

Recepi “Bu olaylar, AB’nin yollarda göçmenlere kısıtlama getirmeye çalıştığı sırada ve bu durumda AB-Sırbistan sınır işbirliği zirvesinden yalnızca birkaç gün sonra meydana geliyor. Daha sonra doğrudan etkiyi ve sonuçları görüyoruz” dedi.

Diğer Avrupa sınırlarında göçmenlerin kıyafetlerinin çıkarıldığı yönünde raporlar olmasına rağmen Redjepi, bunun Sırbistan ile Kuzey Makedonya arasındaki sınırda ilk kez gerçekleştiğini söylüyor.

Sırbistan’daki Sığınmacıları Koruma Merkezi’nin genel müdürü Radoš Gjurović, personelinin bu yılın başından bu yana Sırbistan’dan Kuzey Makedonya’ya geri dönüş taleplerinde bir artış fark ettiğini söyledi. Artık bunun rutin bir uygulama haline geldiğini söyleyebiliriz” dedi.

Sırp polisi Guardian’ın yorum taleplerine yanıt vermedi./Balkan Postası

Ilgili Haberler