KUZEY MAKEDONYA’DAKİ ARNAVUT MUHALEFETİ BİRLEŞTİ

Kuzey Makedonya’daki Arnavut muhalefet partileri, 17 Şubat Cumartesi günü, bu ülkede “Arnavut partilerinin birleşmesi yönünde önemli bir adım” olarak değerlendirdikleri Arnavut muhalefet birliği bildirgesini imzaladılar.

Muhalefet koalisyonu “VLEN” adını taşıyacak, şimdiye kadar ise Avrupa Değişim Ligi (LEN) olarak adlandırılıyordu.

Üsküp’te imzalanan bildiride, “Birlik, zorluklarla yüzleşmek ve ülkedeki Arnavutların geleceğine ilişkin ortak bir vizyon inşa etmek için ortak bir birlik göstererek, ülkedeki Arnavut partileri arasında yeni bir dönemin temellerini atıyor.” ifadesine yer verildi. .

Bildirgeyi, partisi Kuzey Makedonya’daki Arnavut muhalefetini destekleyen Kosova başbakanı Albin Kurti’nin danışmanı Bekim Qoku da imzaladı.

Kurti liderliğindeki Vetëvendosja hareketi, üyelerini 8 Mayıs’ta Kuzey Makedonya’da yapılacak parlamento seçimleri için seçmen listelerine dahil edecek.

Muhalefetin bir kısmı şu ana kadar Avrupa Değişim Birliği’ni oluşturan partilerden oluşuyor: Demokratik Hareket, Alternatif, Besa Hareketi. Artık Arben Taravari liderliğindeki Arnavutlar için İttifak da bunların bir parçası.

15 Şubat Perşembe günü Taravari, 24 Nisan seçimleri için Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı adaylığını açıkladı.

Tüm muhalefet partilerinin ve Vetëvendosje Hareketi’nin desteğini alıyor.

Taravari “Artık siyasi rakiplerden bahsetmek istemiyorum, Arnavutları sürgüne gönderen, Arnavutları her yönüyle aşağılayan, tüm değerler sistemini parçalayan, yok eden 22 yıllık çürümüş sistemle siyasi mücadeleyi yapacağız. Arnavutlar arasında mevcuttu. Dolayısıyla rakibimiz çürük sistemdir. Hareket geliyor, 8 Mayıs’ta hareket değişimi getirecek” dedi.

Adaylığın açıklanması öncesinde Arben Taravari ve diğer muhalefet temsilcilerinin Priştine’de Kosova Başbakanı Albin Kurti ile yaptığı görüşmede, tartışmanın konusu “Arnavutların cumhurbaşkanı adayı bulma ihtiyacı” oldu. .

İzzet Mejhiti, “24 Nisan’da bu ülkede iki çoğunluğa ve onlarca azınlığa sahip olduğumuzu ve ikinci çoğunluk olarak bizim de bu ülkenin başkanlığı için yarışacak entelektüel ve insani kapasiteye sahip olduğumuzu ifade edip göstereceğiz” dedi.

Muhalefete karşı yarışacak olan Ali Ahmeti liderliğindeki iktidardaki Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI), cumhurbaşkanlığı seçimlerine kendi adayıyla mı katılacağını yoksa Sosyal Demokrat Birliği’nin adayını mı destekleyeceğini henüz açıklamadı.

Partilerin cumhurbaşkanı adaylıklarını açıklamaları için 19 Mart’a kadar süreleri var.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilki 24 Nisan’da, ikinci turu ise 8 Mayıs’taki parlamento seçimleriyle birlikte iki turlu yapılacak./Balkan Postası

Ilgili Haberler