RUSLAR SIRBİSTAN’DA ŞİMDİYE KADAR 9 BİN ŞİRKET KURDU

2023’ün sonuna gelindiğinde Rusların Belgrad ve Novi Sad’da anaokulları, çevrimiçi mağazalar, üretim tesisleri, emlak şirketleri ve ortak çalışma alanları açma olasılığı daha yüksekti.

Sırbistan Ticaret Sicilleri Ajansı, Rus vatandaşlarının 2023 yılı sonuna kadar Sırbistan’da yaklaşık 9.000 yeni şirket kaydettirdiğini duyurdu. Kosova medyası, 2022 yılında Sırbistan’da 6.000 yeni kayıt yapıldığını, 2021 yılında ise bu sayının 2000’den az olduğunu yazıyor .

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı, 370.000 Rus’un Sırbistan’a gelmesine neden oldu; burada Rus girişimcilere göre, bir şirketin veya bireysel girişimcinin kaydolma süreci Rusya’dakine benzer.

İşgalden sonraki ilk aylarda Rus yerleşimciler Rus zevklerine uygun restoran, bar ve güzellik salonları açmaya yöneldiler. Avrupa Politikası Merkezi’nin (CEP) araştırmasına göre bunlardan bazıları göçmenler tarafından Sırbistan’da geçici oturma izni almak amacıyla kurulan gölge şirketlerdi.

Ancak 2023’ün sonuna gelindiğinde Ruslar, Belgrad ve Novi Sad’da daha sık anaokulları, çevrimiçi mağazalar, üretim tesisleri, emlak şirketleri ve ortak çalışma alanları açmaya başladı. Sırbistan’da Rus işi başlatmanın ana faktörleri, Sırpların Ruslara karşı dostane tutumu ve Moskova’dan Belgrad’a üç saatlik nispeten kısa bir uçuşun olması başlıca sebepler arasında sayılabilir.

Ruslar, yüzde 15’lik düşük gelir vergisinin yanı sıra Sırbistan’dan geçen ve lojistik şirketlerini cezbeden büyük ulaşım koridorlarının varlığını da Sırp pazarı için bir avantaj olarak değerlendiriliyor./Balkan Postası

Ilgili Haberler