KARADAĞ’IN NUFÜSU 2011 YILINA KIYASLA % 2 ARTTI

Karadağ’da 633.158 kişi yaşıyor; bu rakam 2011 yılına göre yüzde iki daha fazla. Karadağ İstatistik İdaresi müdürü MONSTAT Miroslav Pejović tarafından bugün açıklanan nüfus sayımının ön sonuçları da bunu gösteriyor.

217.441 hane ve 396.873 daire sayıldı. En fazla nüfus Podgorica, Nikşiç, Bar ve Bijelo Polje’de, en küçüğü ise Şavnik, Plužine ve Žabljak’ta kaydedildi. CDM, nihai sonuçların yılın ikinci yarısında açıklanacağını yazıyor.

Pejović bugünkü basın toplantısında “2023 yılı Nüfus, Hane ve Apartman Sayımı ön sonuçlarına göre Karadağ’da 633.158 kişi yaşamaktadır. Nüfus sayımında 217.441 hane ve 396.873 daireye ilişkin veri toplanırken, veri toplama aşamasında toplam 673.203 kişi sayılmıştır. ,” dedi .

Artık saha çalışması sırasında toplanan verilerin istatistiksel kontrollerin uygulanması ve işlenmesinin takip edeceğini belirtti.

Pejović, “Bu verilerin kapsamlı bir istatistiksel veri işleme sürecinden geçmediğini ve değişikliklere, yani nihai sonuçların yayınlanmasına kadar revizyonlara tabi olduğunu belirtmek isterim.” dedi.

MONSTAT müdür yardımcısı Snežana Remiković, 2011 Nüfus Sayımı ile karşılaştırıldığında bölge sakinlerinin sayısının yüzde iki arttığını söyledi.

Remikoviç”Hane sayısındaki büyüme biraz daha yüksek ve 217 bin 441 hanemiz var. Dairelerden bahsederken en büyük büyümeyi yüzde 26 civarında kaydettik ve veri toplanan 396 bin 873 daireyi ifade ediyoruz.” dedi.

Kendisi, yabancı sayısının Karadağ’da yaşayanların sayısını nasıl etkilediğine ilişkin şu anda ellerinde veri bulunmadığını, bunun veri işleme tamamlandığında bilineceğini söyledi.

Remikoviç”En çok insan Podgorica, Nikšić, Bar ve Bijelo Polje’de. Karadağ nüfusunun yüzde 50’den biraz fazlası bu dört belediyede yoğunlaşmış durumda. Diğer belediyelerde çok daha az sayıda sakinimiz var. En az nüfus sayısı Šavnik, Plužine ve Žabljak’ta. Nüfus artışı 13 belediyede kaydedildi.” diye belirtti Remiković.

MONSTAT Müdürü Pejoviç, neden milliyet, din ve dil konusunda veri bulunmadığı sorusuna, bugünkü verilerin nüfus çevrelerinden elde edilen verilere dayandığını, toplu değerlerle ilgili olduğunu, veri girilmeden popülasyonun başka herhangi bir özelliğini açıklamanın  mümkün olmadığını vurguladı. .

Pejoviç “Dün 1 Şubat’ta veri girişine başlayacak operatör adaylarının seçimi tamamlandı. Veri girişi 6 aya kadar sürecek, bu illa 6 ay süreceği anlamına gelmiyor, belki 3 ayda tamamlarız. 2 vardiya halinde yapılacak ve ancak veriler girildikten, istatistiksel kontroller yapıldıktan, işlendikten sonra somut verilere sahip olacağız. Tüm veriler hakkında kamuoyu bilgilendirilecek. Bu nedenle veriler girilmedi, işlenmedi ve  2011’in verileri  nihai verilerle karşılaştırılmadı. ” diye açıkladı.

Karadağ’da nüfus sayımı, muhalefetin ve az sayıda halktan oluşan konseyin, uygulanması için belirli koşulların önceden karşılanması yönündeki talepleri nedeniyle başlangıcı birkaç kez uzatıldıktan sonra 3-28 Aralık tarihleri ​​arasında yapıldı./Balkan Postası

Ilgili Haberler