KARADAĞ,İKİ CİNAYET ZANLISI TÜRK VATANDAŞINI TÜRKİYE’YE İADE ETMEYİ RED ETTİ

Karadağ Adalet Bakanı Andrej Miloviç Pazartesi günü, diğer suçlamaların yanı sıra iki cinayet, suç örgütü kurma, yaralama, tehdit etme, ateşli silah yasalarını ihlal, silahlı soygun ve cinayete teşebbüsten aranan Binali Camgöz’ün Türkiye’ye iadesini reddetti.

Adalet Bakanlığı, Camgöz’ün iade edilmeme kararını, engelliliği ve Kürt etnik kökeni nedeniyle zulme hedef haline getirebileceğini açıkladı.

Camgöz, 6 Temmuz 2022’de Podgorica’da tutuklanmış ve Karadağ polisi, elinde Mehmet Ali Bayhan isimli sahte pasaport bulunduğunu açıklamıştı.

Kendisi yakın zamanda hapishaneden serbest bırakıldı ve şu anda Karadağ Terörle Mücadele Birimi memurlarının onu koruduğu ve zaman zaman tıbbi kontroller için Podgorica’daki Klinik Merkezine götürdüğü Yabancılar Kabul Merkezi’nde bulunuyor.

Türk medyasına göre Camgöz hakkında, İzmir’in Çiğli İlçesi belediye başkan yardımcısına suikast girişimi de dahil olmak üzere 13 suçla suçlanan Türkiye’de aktif bir tutuklama emri bulunuyor.

1 Haziran 2023’te Karadağ Yüksek Mahkemesi, Camgöz’ün Türkiye’ye iadesine ilişkin hukuki şartların yerine getirildiğine karar verdi.

Ancak Adalet Bakanlığı, iade talebinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olacağı gerekçesiyle reddedilmesine karar verdi.

Bakanlık, “İade süreci, bu özel vakada, kişinin Kürt toplumunun bir üyesi ve Şii Müslüman olması nedeniyle etnik ve dini bağlılığa dayalı zulüm olabileceğini gösteren bilgiler topladı” dedi.

Ayrıca Karadağ’da yapılan tıbbi muayenelerin Camgöz’ün 15 yıldır belden aşağısı felçli ve hareketsiz olduğunun doğrulandığını ve Türk kurumlarından alınan sağlık raporlarındaki benzer bulguların daha önce de doğrulandığını belirtti./Balkan Postası

Ilgili Haberler