SIRBİSTAN VE ÇİN, YUAN CİNSİNDEN ÖDEMELERE İLİŞKİN MUTABAKAT ANLAŞMASI İMZALADI

Sırbistan Ulusal Bankası (NBS) 11 Aralık’ta yaptığı duyuruda, Sırbistan ve Çin merkez bankalarının bir takas anlaşması oluşturulması ve Sırbistan’da Çin yuanı için bir takas bankası belirlenmesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu.

NBS yöneticisi Jorgovanka Tabakoviç ve Çin Ulusal Bankası yöneticisi Pan Gongsheng, Sırbistan’daki bankalar tarafından Çin yuanı cinsinden işlemlerin yürütülmesine ilişkin işbirliğini düzenleyen bir belgeyi imzaladı.

Tabakoviç, “Bu, finansal hizmetler alanında Çin-Sırp işbirliğinin geliştirilmesinde bir başka adımdır; bununla Çin yuanı cinsinden yerleşimlerin iyileştirilmesi ve işlemlerin teşvik edilmesi için koşullar yaratıyoruz.” dedi.

Takas, bankacılık kuruluşları arasında, ödemenin yapılması esasına göre yapılan bir anlaşmadır. Bireyler ve tüzel kişiler arasındaki ödeme işlemlerini kolaylaştırır. Takas resmi olarak merkez bankası veya diğer yetkili ekonomik ve finansal kuruluşlar tarafından düzenlenir.

Sırbistan Ulusal Bankası, bu anlaşmanın Çin ve Sırbistan’daki şirketler ve finans kurumları için Çin yuanı cinsinden sınır ötesi işlemleri teşvik edeceğini ve ticaret ve yatırımı daha da kolaylaştıracağını duyurdu.

Ocak 2015’te Sırbistan Ulusal Bankası, Çin yuanını yerel döviz piyasasında alınıp satılabilen para birimleri listesine dahil etti.

Tabakoviç, “Ülkelerimiz arasındaki ticaretin güçlü büyümesi ve yüksek yatırım akışı, katılımcıların Sırp pazarında Çin yuanına olan ihtiyaçlarını daha da artırıyor” dedi.

Ayrıca mutabakat zaptı imzalanmasının, iki merkez bankasının işbirliğinin devamı ve Çin ile Sırbistan arasındaki stratejik ortaklığın daha da geliştirilmesi konusundaki kararlılığını teyit ettiği açıklandı.

NBS valilik kabinesi, 2023 yılının ilk on bir ayında bankalararası ticarette 7,1 milyar avronun gerçekleştiğini, iç piyasadaki döviz ticaret hacminin ise kasım ayında 741,3 milyon avro yani bir ay öncesine göre 20,9 milyon avro daha düşük olduğunu açıkladı.

Sırbistan Merkez Bankası, Kasım ayı sonunda net döviz rezervlerinin 20,1 milyar avroya ulaştığını duyurdu./Balkan Postası

Ilgili Haberler