KARADAĞ,VATANDAŞLAR VE MUHALEFET NÜFUS SAYIMININ ERTELENMESİNİ TALEP EDİYOR

Karadağ’ın Podgorica kentinde Pazartesi günü 1-15 Kasım tarihleri ​​arasında yapılması planlanan nüfus sayımının ertelenmesi talebiyle bir protesto düzenlendi. Organizatör Svetlana Pajović Music, hükümetin kayıttan vazgeçmemesi halinde vatandaşların boykota çağrılacağı konusunda uyardı.

Musiç “Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin de benzer mesajlar gönderdiğini” ekledi.

Sosyal Demokrat Parti’den Nikola Zirojeviç’e göre, “kayıt yoluyla etnik manipülasyonların amaçlandığı açık”.

Zİrojeviç “Mevcut durum öyle ki kayıtların herhangi bir sorun olmadan yapılması planlanıyor.” dedi.

Liberal Parti başkan yardımcısı Jelena Markoviç, temsil ettiği siyasi gücün Karadağ nüfusunun “Aleksandar Vuçiç’in hizmetkarları” olarak adlandırdığı kişiler tarafından kaydedilmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Bayan Markoviç, “Hizmetçilerinin bizi saymasını kabul etmeyeceğiz, çünkü bu nüfus sayımı 1918’de olduğu gibi kendini tekrar etmeye ve Karadağ’ı kültürel olarak asimile etmeye hazırlanıyordu” dedi.

Karadağ’daki muhalefet partileri ve bazı sivil toplum kuruluşları, nüfus sayımı hazırlama sürecini yasal hükümlere aykırı ve temel insan haklarının kötüye kullanılması olarak değerlendiriyor.

Tüm muhalefet partileri ve azınlık partileri kayıt sürecinin ertelenmesini veya boykot edilmesini talep etti.

Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu Karadağ için, diğer hususların yanı sıra “yüksek siyasi gerilim ve kutuplaşmanın ülkenin AB üyelik sürecini durma noktasına getirdiğini” belirten bir kararı onayladı.

Karara 59 milletvekili lehte, 51’i aleyhte oy verirken, 53 milletvekili çekimser kaldı.

Avrupa Parlamentosu üyesi ve Karadağ raportörü Tonino Picula ve Sosyalist Milletvekili Pedro Marques de raporda değişiklik yaparak bir sonraki nüfus sayımının ertelenmesi çağrısında bulundu. Sürecin AB standartlarına uygun olarak ve ancak ülkedeki siyasi çıkmaz sona erdikten sonra geliştirilmesi gerektiğini söylediler./Balkan Postası

Ilgili Haberler