SIRBİSTAN SAVUNMA BAKANI: KOSOVA İLE MÜZAKERELER ŞİMDİ DAHA KARMAŞIK HALE GELDİ

Sırbistan Savunma Bakanı Miloç Vuçeviç, Kosova’nın kuzeyindeki Banjska köyünde yaşanan silahlı çatışmanın ardından Sırbistan’ın Kosova ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik müzakerelerdeki tutumunun daha karmaşık olduğunu söyledi.

Vučević, “Uluslararası toplumun az sayıda temsilcisi Pazar günü Sırbistan’da teröristlerin olduğu, Sırbistan’ın terörizmin sponsoru olduğu, yaptırım uygulanması ve cezalandırılması gerektiği yönündeki anlatıya başladı” dedi ve Banjska’da Pazar günü tam olarak ne olduğunun hâlâ belirlenmesi gerektiğini ekledi.

Vučević, sahada  KFOR’un tepkisinden Sırbistan’ın hayal kırıklığına uğradığına dikkat çekti.

“Sırbistan, KFOR’un tepkisinden büyük ölçüde hayal kırıklığına uğradığımızı söylememize gerek yok. Bizim için bu tür durumlarda ilk tepki veren ve daha fazla kan dökülmesini önleyen KFOR’un aynı anda etkinleştirilmesi gerekiyordu. Vučević, “Gittiler ama onların yanında yer aldılar ve iyi dağıtılmış ‘Arnavut polislerinin Banjska civarında Sırp avına devam etmesine’ izin verdiler” dedi.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) büyükelçisi Jeffrey Hovenier, Pazar günü Kosova’nın kuzeyinde düzenlenen koordineli ve sofistike saldırıdan Sırbistan’ın sorumlu olup olmadığını ABD’nin belirlemesi gerektiğine inanıyor.

Büyükelçi Hovenier, Politico’ya verdiği röportajda “silah miktarı, bölgedeki güvenliği istikrarsızlaştırmaya yönelik bir planın ciddi olduğunu gösteriyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Kıdemli Danışmanı Derek Chollet, 24 Eylül’de Kosova polisine yönelik saldırının ardından Kosova ve Sırbistan liderleriyle yapılan görüşmelerde Kosova ve Sırbistan’dan gerginlikleri azaltmalarını ve ilişkilerin normalleşmesi için diyaloğa dönmelerini istedi.

Chollet, Platform X’te şunları yazdı: “Her iki taraf da Avrupa Birliği (AB) aracılığıyla diyaloğa dönmeli ve Ohri taahhütlerini uygulamalıdır” dedi. /Balkan Postası

 

Ilgili Haberler