KOSOVA POLİSİNİN ÖLDÜRÜLMESİNDEN SORUMLU SALDIRGANLARA LİDERLİK EDEN MİLAN RADOJÇİÇ KİMDİR?

Kosova’daki Sırp topluluğunun siyasi partisi olan Sırp Listesi’nin başkan yardımcısı Milan Radoičić’in, Kosovalı bir polis memurunun öldürülmesine katıldığına inanılıyor ve birçok kişi Kosova’nın kuzeyindeki çok sayıda suç olayıyla ilişkilendiriliyor.

Kosova polisine göre Radoičić, iki gün önce Kosovalı bir polis memurunu öldüren ve bir başkasını yaralayan silahlı bir Sırp grubuna liderlik ediyordu. Kosova Polisi özel birimlerinin daha sonra gerçekleştirdiği eylemde 4 saldırgan öldürülürken, çok sayıda saldırgan da tutuklandı. Istraga.ba portalına göre Radoičić eylem sırasında yaralandı ve şu anda Sırbistan’da tedavi görüyor.

Kosovalı yetkililer olayı bir terör saldırısı olarak nitelendirdi.

İlginçtir ki Belgrad’daki yetkililer, polislerin öldürülmesine katılan Sırp grubunu kimin finanse ettiğini, donattığını ve silahlandırdığını söylemedi, ancak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’in bizzat açıkladığı gibi  Sırp servisleri aynı zamanda Kosovalı polislerin konuşmalarını da dinleyebiliyordu.

Oliver İvanoviç’in öldürülmesi

Radoičić, Sırp muhalif siyasetçi Oliver İvanoviç’in 2018’de öldürülmesinden birkaç ay sonra Kosovalı Sırpların en büyük partisinin başkan yardımcılığı görevine atandı.

2019 yılında Radoičić’in Kosova Savcılığı tarafından İvanoviç’i öldürmek için bir gruba yardım ettiğinden ve organize ettiğinden şüpheleniliyordu. Ancak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Ivanoviç’i öldürmediğini ve cinayetin organizasyonu, lojistiği ve azmettirilmesine katılmadığını söyleyerek Radoiçi’i savundu.

Vuçiç onu “Kosova’da Sırbistan’ı koruyan” ve Kosova’nın kuzeyindeki Sırpların “kenarında duran ilk kişi” olarak tanımladı.

2018’de Sırp Listesi’nin başkan yardımcısı görevini üstlendikten kısa bir süre sonra, polisin İvanoviç cinayetine karıştığı şüphesiyle kendisini aradığı için kaçmak zorunda kaldı.

Sırp gazetesi Krik, Vuçiç’in kendisiyle Belgrad’da buluştuğunu ve halka Sırp polisinin kendisini sorguladığını ve Radoiçiç’in Ivanoviç cinayetine karışmadığından emin olduğunu söylediğini yazdı. Sırbistan Cumhurbaşkanı,Radoiçiç’in Kosova’daki Sırpların konumunu savunan bir vatansever olduğu konusunda ısrar etti ve kendisine karşı açılan davayı siyasi amaçlı olarak nitelendirdi.

Çok sayıda suç olayı ve Amerikan kara listesi

Radoiçiç, Sırbistan’daki adli makamlarca 2011’den beri tanınıyor. Daha sonra o ve Kosova’nın kuzeyinden bir başka işadamı olan Zvonko Veselinoviç, Hipo Alpe Adria Lizing’e ait 32 kamyonu zimmete geçirmekle suçlandı.

İki yıl önce ABD Hazine Bakanlığı, Radoiçiç’i kuzey Kosova’daki diğer on beş Sırpla birlikte kara listeye almıştı. Diğerlerinin yanı sıra vaftiz babası Zvonko Veselinović de oradaydı.

ABD servisinin yaptığı açıklamada, “Veselinović’in suç grubu, Kosova ile Sırbistan arasında yasa dışı mal, para, narkotik ve silah ticareti yapmasını sağlayan Kosovalı ve Sırp güvenlik yetkililerine büyük ölçekli rüşvet vermeye karışmıştı.” ifadesine yer verildi.

Radoicic’in bağlantıları yalnızca Sırbistan’ın siyasi seçkinlerine değil, aynı zamanda Kosovalı Arnavutların siyasi ortamının bir kısmına da uzanıyor. Sırp KRIK’in haberine göre 2017 yılında Kosovalı işadamı ve siyasetçi Behgjet Pacolli ile Budva’da bir yatta buluştu.

Bu vesileyle, Sırp Listesi’nin o zamanki ve şimdiki başkanı Goran Rakić de onlarla birlikte oturdu. Bu toplantının ardından Pecoli önceki siyasi ortaklarından ayrılarak Ramuš Haradinaj koalisyonuna katılarak Kosova Dışişleri Bakanı oldu. Daha sonra Sırp Listesi üyeleri Kosova Hükümeti’nde üç bakana sahip oldular.

Haradinay, başbakan olduktan üç ay sonra Radoičić’in Kosovalı Sırplar arasındaki nüfuzunun boyutundan bahsetti.

“Slobodno srpski” programına konuk olan Haradinaj, “Milan Radoičić ile birlikte herkesle konuşuyorum. O, kuzeyden gelen ve her şeyi soran biri” dedi.

Kaçırmalar. kaçakçılık ve kara para aklama

Krik, Radoičić’in o dönemde herhangi bir siyasi pozisyonda olmadığını ancak yeraltındaki nüfuzunun onun karar verici olmasına neden olduğunu yazdı.

Krik gazetesinin yazdığına göre “Radoičić, polis ve güvenlik servisleri tarafından Kosova’nın kuzeyinde uyuşturucu, silah ve petrol kaçakçılığı, kara para aklama ve kara para aklamayla uğraşan bir suç grubunun lideri olarak tanımlanan Zvonko Veselinović’in vaftiz babası ve sağ koludur. BIA raporuna göre Veselinović yasadışı işlerde İbar’ın güneyindeki Arnavut suçlularla işbirliği yapıyor, bunların en ünlüsü bu yılın ortasında Kosova’da tutuklanan Curi lakaplı İsmet Osmani. Rapora göre Radoičić, Osmani’den uyuşturucu alıp Sırbistan’a naklediyordu ”

Kendisi ayrıca Makedon bir iş adamını kaçırmakla da suçlandı, ancak kurbanın duruşma sırasında ifadesini değiştirmesi üzerine beraat etti./Balkan Postası

Ilgili Haberler