KOSOVA’DAKİ TERÖR SALDIRI SONRASI VUÇİÇ BUGÜN RUS BÜYÜKELÇİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Bugün Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Kosova Başbakanı Albin Kurti’yi “Kosova’da etnik temizlik düzenlemekle” suçlayarak, bunu uluslararası toplumun bir kısmının desteğiyle yaptığını iddia etti.

Suçlamalar, Kosovalı Sırpların kuzey Kosova’da dört kişinin ölümüne yol açan silahlı bir saldırı gerçekleştirmesi sonrasında geldi.

Vuçiç iddialarını Rusya’nın Sırbistan Büyükelçisi Aleksandar Bocan-Harçenko ile görüştü, ancak yaptığı talep ve taleplerin ayrıntıları yayınlanmadı.

Önde gelen Batılı ülkelerin Priştine’deki büyükelçileri, AGİT’in Kosova Misyonu ve AB liderlerinin de aralarında bulunduğu uluslararası toplum, Kosova polisine yapılan saldırıyı kınadı ve “tam bir soruşturma” ve “faillerin adalet önüne çıkarılması” talebinde bulundu.

Almanya’nın Priştine Büyükelçisi Jorn Rohde, silahlı saldırı konusundaki sessizliği nedeniyle, resmi Belgrad tarafından desteklenen Kosova’daki Kosovalı Sırpların en güçlü partisi olan Srpska Lista’yı eleştirdi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan’ın Kosova polisine yönelik terör saldırısını desteklediğini iddia ederek, saldırganları siyasi, mali ve lojistik açıdan Sırbistan tarafından desteklenen bir terörist ve suç grubu olarak tanımladı.

Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalogdan sorumlu özel elçisi Miroslav Lajčak, Kosova’nın kuzeyinde yaşanan yeni olay sonrasında ileriye yönelik bir yol bulmaya odaklanacağını duyurdu.

Lajcak, Kosova polis mensuplarına yönelik “korkunç saldırıyı” kınadı ve barış ve işbirliği ilkelerine aykırı olan bu şiddet eylemiyle ilgili derin endişesini dile getirdi.

Almanya’nın Batı Balkanlar elçisi Manuel Sarrazin de Kosova polisine yönelik terör saldırısını kınayarak, öldürülen polis memurunun ailesine başsağlığı diledi ve Kosova ile dayanışma içinde olduğunu ifade etti./Balkan Postası

 

Ilgili Haberler