STOLTENBERG: “KOSOVA’DA BARIŞI SAĞLAMAYA HAZIRIZ”: KUZEYDEKİ DURUM BÖLGENİN İSTİKRARI AÇISINDAN KABUL EDİLEMEZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile görüştü.

Toplantının ardından Stoltenberg ve Osmani basın toplantısına gerçekleştirdi.

İlk söz alan NATO genel sekreteri, Kosova cumhurbaşkanı ile kuzeydeki durumu ve Avrupa’da sürekli barışı koruma misyonunu görüştüklerini belirtti.

Stoltenberg, Kosova hükümetinin gerilimi azaltmak için attığı noktalara ilişkin olarak Kosova’daki güvenlik örgütleriyle ve Sırbistan’daki savunma şefleriyle sürekli temas halinde olduklarını da söyledi.

Son olarak önümüzdeki hafta yapılacak ve gerekli tüm konuların görüşüleceği toplantıyı memnuniyetle karşıladı.

“Az önce Kosova’nın kuzeyindeki gerilimleri ve Avrupa’da süregelen barışı koruma misyonunu konuştuk.

Kosova’nın kuzeyinde ise 33 kişinin yaralanması, bölgenin istikrarı açısından hiç de ciddi ve kabul edilebilir bir durum değil.

Bunu çok önemsiyorum ve mümkün olduğunca noktaların karşılanması gerektiğini düşünüyorum.

Polis güçlerinin Kosova’nın kuzeyinden herhangi bir şekilde ayrılması, KFOR’un katılımını ve Kosova polisinin çevre güvenliğini etkileyebilecek eylemler konusunda istişarede bulunmasını gerektirmektedir.

NATO’nun Kosova’da yüzlerce askeri var, biz Kosova’da barış ve güvenli bir ortamın sağlanması için görevimizi yerine getirmeye hazırız.

Kosova’nın gerilimin azaltılmasına yönelik üstlendiği noktalarla ilgili olarak Kosova’daki güvenlik örgütleriyle ve Sırbistan’daki savunma şefleriyle temas halindeyiz.

Kosova’nın kuzeyinde yapılacak seçimlerde gerilimin devam etmemesi için tüm partilerin kararlaştırıldığı gibi hareket etmesi gerekiyor.

Ayrıca gerekli tüm noktalar hakkında konuşmaya devam etmek için önümüzdeki hafta toplantının devam etmesini de memnuniyetle karşılıyorum.

Stoltenberg ”bu, Kosova’nın Avrupa-Atlantik barışı ve güvenliği ile bağlantılı olarak çalışma isteğini göstermesi için bir fırsattır.” dedi/Balkan Postası

Ilgili Haberler