PENDAROVSKİ, KURTİ’NİN ZİYARETİ SIRASINDAKİ “MİLLİYETÇİ PROVOKASYONLAR” NEDENİYLE YAPTIRIM TALEP EDİYOR

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Kosova Başbakanı’nın ziyareti sırasında “büyük devletlerin şovenist fikirlerini öneren milliyetçi provokasyonlar” nedeniyle Çairi ve Kalkandelen belediyelerinin liderlerine yaptırım uygulanmasını talep etti.

Başbakan Albin Kurti, Çairi Belediye Başkanı Visar Ganiu ve Tetova Belediye Başkanı Bilall Kasami’nin davetlisi olarak Arnavut nüfusun yaşadığı bu iki belediyeyi ziyaret etti. Kurti, etkinliğin adı Adem Demaçi olan Çair’de yol açılışına, Kalkandelen’de ise Kalkandelen Yaylası’nda yol açılışına katıldı.

Kurti ve Kalkandelen başkanı bu ziyarette Tetova’yı Prizren’e bağlayacak yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda bir tünelin açılması gerektiğinden de bahsetti.

Kurti, Arnavut ikonografisi, bayrakları ve diğer Arnavut ulusal sembolleri ile karşılandı.

Makedonya cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski’nin tepkisinde  “Büyük devletlerin şovenist fikirlerini destekleyen kışkırtıcı milliyetçi ikonografinin yerleştirilmesi, hiç şüphesiz Çerçeve Anlaşmasının temel ilke ve değerlerine ve ayrıca Makedonya kavramına saldıran nefret ve etnik hoşgörüsüzlüğü kışkırtmayı temsil ediyor.”  dedi.

Ayrıca, “Kuzey Makedonya’nın devlet sembollerinin kullanımına ilişkin Kanuna uyulmaması”na da tepki gösterdi.

“Kalkandelen ve Çair’de miting düzenleyenler, devletin sembollerini tamamen göz ardı ederek, ulusal bayrak ve marş ile toplulukların bayrak ve sembollerinin kullanımına ilişkin yasal hükümleri ihlal ettikleri için yasal olarak cezalandırılmalıdır. Bu konuda yetkili mercileri bir an önce gereğini yapmaya davet ediyorum” diyen Pendarovski, Çair’deki sokağa Adem Demaç’ın adının verilmesine ilişkin prosedürlerin ihlali konusunda da ikilemlere yol açtı.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski’nin 13 Ağustos Pazar günü yaptığı yazılı tepkide   “Yolun Çair belediyesinde yeniden adlandırılması fikrinin hayata geçirilme biçimi, devletteki tüm toplulukların tarihi mirasına saygı gösterilmesi ve demokratik tartışma ilkesiyle çelişmektedir. Bu anlamda o belediyede çoğunluk olmayan toplulukların oylarının da dahil edilmesi gerektiği kararında çifte çoğunluk ilkesine uyulup uyulmadığını yetkili denetim birimlerinin kontrol etmesini bekliyorum” denildi.

Kurti’nin temsilcileriyle görüştüğü yeni Demokratik Hareket partisinin şimdi genel başkanı olan Çairi’nin eski başkanı İzet Mejhiti bu açıklamalara tepki gösterdi.

“İnsanları bir araya getirecek, ekonomik kalkınmaya ve daha fazla turizme katkıda bulunacak Kalkandelen-Prizren yolu gibi ortak projelerin teşvik edilmesi nedeniyle bu ziyaretin olumlu karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Sizden daha olumlu düşünmenizi isteyeceğim. Ne pahasına olursa olsun bir şeyler bulmak istediğini görüyorum. Bu bir mitingdi. Her gün başımıza geliyor, ‘Büyük Makedonya’dan haritalar da görüyorum. Belediye binasının önünde Makedon, Arnavut ve belediye bayraklarının olduğu Kalkandelen belediyesinde de biz vardık. Mejhiti, onları görmek istiyorsak ne pahasına olursa olsun sorun çıkarmalıyız, dedi.

Sokağa “Adem Demaçi” adının verilmesi örneğinin sorun olmaması gerektiğini, çünkü kendisine göre bunun Avrupa değerlerine sahip, Avrupa Parlamentosu tarafından paylaşılan Sakharov Ödülü sahibi ve insan hakları savaşçısı bir insanla ilgili olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski dışında diğer Makedon partileri de Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin ziyaretine tepki gösterirken, “Sol” parti Kurti’nin “istenmeyen kişi” (istenmeyen kişi) ilan edilmesini talep etti./Balkan Postası

Ilgili Haberler