KURTİ’NİN ZİYARETİ KUZEY MAKEDONYA’DAKİ ETNİK BÖLÜNMELERİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

11 Ağustos’ta Kurti, Arnavutların çoğunlukta olduğu belediyeler olan Çair ve Kalkandelen’de iki etkinliğe katıldı.

Makedonya cumhurbaşkanı Pendarovski 13 Ağustos’ta “Kalkandelen ve Çair’deki halka açık toplantıları düzenleyenlerin devlet sembollerini görmezden gelmeleri ve aynı zamanda büyük devletlerin şovenist fikirlerini destekleyen kışkırtıcı milliyetçi ikonografi yerleştirmeleri nedeniyle cezalandırılması gerektiğini” söyledi.

Kurti, belediye başkanı Visar Ganiu’nun daveti üzerine Çair’de ve belediye başkanı Bilall Kasami’nin daveti üzerine Kalkandelen’de kaldı. Çair’de Adem Demaçi etkinliği adıyla yol açılışına, Kalkandelen’de ise Kalkandelen Yaylalarında yol açılışına katıldı.

Kurti ve Kalkandelen başkanı bu ziyarette Kalkandelen ile Prizren’i birbirine bağlamak için yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda bir tünelin açılması gereğinden de bahsetti.

Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski’nin yanı sıra, Üsküp’teki Kosova Büyükelçiliğinden açıklama talep eden Başbakan Dimitar Kovaçevski de tepki gösterdi.

“Ulusal olmayan bayrakların açılması, yabancı ülke yetkililerinin huzurunda gösteri düzenlenmesine ilişkin protokollere ve yasalara aykırıdır. Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski’nin kabinesinden tepkiyle, Kalkandelen İçişleri Bakanlığı faillerin tespit edilmesi ve olayın tam olarak aydınlatılması için tedbirler alıyor” denildi.

Bu arada Makedon muhalefeti, “Makedon devletinin bir sonraki aşağılanması” dediği gibi, kurumlardan hesap sorulmasını talep etti.

Makedon muhalefet partisi VMRO-DPMNE, kurumların Bulgaristan’dan gelen yetkililerin ziyaretlerinde yaptıkları gibi “özel ziyaretlerle” haklı gösterilemeyeceğini söyledi.

“[Kuzey] Makedonya’yı batıran Sosyal Demokrat Birliğin [iktidar partisinin] ihanetleri ne zaman ortaya çıksa ‘özel ziyaret’ terminolojisiyle meşrulaştırılıyor. Bir hatırlatma olarak, İljana Jotova’nın [Bulgar başkan yardımcısı] ve tüm Bulgar devlet başkanının Bulgar kulübünün açılışı için Manastır’da kalması ‘özel bir ziyaret’ti. Şimdi de aynı şey oluyor. SDSM yolları değiştirmek için oy kullandı, SDSM polis gücünü ve Kurti için kordonu devreye soktu. VMRO sözcüsü Naum Stoilkovski, SDSM ve arzuladıkları cumhurbaşkanı adayı İçişleri Bakanı Oliver Spasovski [Kuzey] Makedonya’ya yeniden diz çöktürdü” dedi.

Bazıları Başbakan Kurti’yi “Balkanların küçük Napolyon’u” olarak nitelendiren Makedon siyasi meseleleriyle ilgili uzmanlardan çok sayıda tepki geldi.

Makedon analist Zoran İvanov “[Kosova Başbakanı] Albin Kurti, yerel ev sahipleriyle birlikte Üsküp ve Kalkandelen’i dolaştı, Makedon anti-faşist destanını ve devlet olma mücadelesini aşağılayıcı bir şekilde görmezden geldi, Hükümete biraz tükürdü, etnik muhalefeti kucakladı, kimin kim olduğu hakkında fikirlerini paylaştı. Makedonlar dost olmalı ve kimi görmezden gelmeli, organizatörlerin büyük Arnavut ikonografisini selamladılar… Şar Dağı’ndaki tünelin altyapı projesi hakkında fikir aşamasında çok net değildi ve gururla, küçük bir Balkan Napolyon’u gibi, , “ülkeyi tüm diplomatik ilkelliğiyle ve bölücü bir milliyetçi çizgiyle terbiye ederek terk etti” dedi.

Ancak Makedon tarafını “komünizm döneminden Arnavutluk karşıtı histeriye geri dönmekle” suçlayan Arnavut muhalefet partilerinden tamamen farklı tepkiler geldi.

“Başbakan Dimitar Kovacevski ve [Sol parti başkanı] Dimitar Apasiev’in Albanofobiklerin yerini almasından korkan [Başkan Pendarovski], sonunda Kuzey vatandaşlığını ‘mahvedenlerin’ yasal sorumluluğunu talep etmek için olay yerine geldi. Makedonya’nın marşı Arnavut bayrağı ve Arnavut ulusal bayrakları yüzünden…”

Alternativa partisinden Orhan Mürtezani, şunları söyledi: “Arnavutların bir gün bir yerlerde Makedon marşını söyleyeceğine inanan bir Makedon varsa, onun gerçeklik algısında ciddi sorunları vardır, çünkü bu ülke çok-etnik gerçeği anlamadığı ve tek-etnik Makedon’da ısrar ettiği sürece bu asla olmayacak” dedi.

Siyasi meseleler uzmanı ve Lajm gazetesinin yayıncısı Fejzi Hajdari, Başbakan Kurti’nin ziyaretini düzenleyenlere yaptırım talep eden Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski’nin, bir mitingde haritalı grafitiler görülmesi nedeniyle tepkisinin ne olduğunu söyledi. “Etnik Arnavutluk” ifadesinin yanı sıra diğer parti yetkililerinin tepkileri de “komünizm dönemindeki Arnavut karşıtı histeriyi” hatırlatıyor dedi.

“Kuzey Makedonya’da, Arnavutlar söz konusu olduğunda, geleneksel olarak ‘Arnavut karşıtı mutfakların’ pişirildiği Belgrad’dan gelen ‘düğme’ her zaman etkindir… Arnavut partileri, yani Demokratik Bütünleşme Birliği [BDI] beni şaşırttı. ], diğer kurumlar, cumhurbaşkanı, başbakan ve diğer partiler eski histeriyi gösterirken, bugüne kadar kendisine iki kelimelik bir tepki vermeyi bile uygun görmedi” dedi.

Haydari’ye göre, bir mitingde sergilenen bir duvar yazısı için yaptırım istemek  ve “Arnavutlara her gün spor sahalarında hakaret edilirken ve her gün Arnavutluk karşıtı ciddi sloganlar içeren grafitilere rastlarken yaptırım istememek  “ikiyüzlülük”tür” dedi.

Hajdari “Düşünün, Üsküp’te ‘Arnavutlara ölüm’ grafitilerimiz var, futbol maçlarında ‘Arnavutlar için gaz odası’ talep eden Makedon taraftarların Arnavutluk karşıtı tezahüratları var, ‘sadece ölü bir Arnavut iyi bir Arnavut’tur’ diyen ‘ gruplara karşı herhangi bir dava açılıp açılmadığını bilmiyorum”, diyor.

Hajdari, Makedon tarafının tepkilerinin daha çok Kosova başbakanının Batı Balkanlar’daki Rus ve Sırp etkisini durdurmak için Kuzey Makedonya, Bulgaristan, Kosova ve Arnavutluk arasında daha yakın işbirliğine ihtiyaç duyulduğuna dair açıklamasına karşı çıkmasıyla ilgili olduğunu düşünüyor./Balkan Postası

 

Ilgili Haberler