BÜYÜKELÇİ ANGILI: HER ALANDA GELİŞEN İLİŞKİLERİMİZDEKİ TEK SINAMAYI MAALESEF KOSOVA’DAKİ FETÖ VARLIĞI TEŞKİL EDİYOR

Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı 15 Temmuz darbe girişiminin 7. yıldönümü vesilesiyle röportajımızın sorularına cevap verdi.

1)    15 Temmuz darbe girişiminin 7. Yılında bu tarihin Türk halkı için ne anlama geldiğini açıklayabilir misiniz?

15 Temmuz 2016 akşamı halkımız ve demokrasimiz açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur. FETÖ terör örgütünün darbe girişimi milletimizin basireti ve feraseti sayesinde bertaraf edilmiştir. 15 Temmuz, Türk milletinin silahlara, tanklara, uçaklara ve helikopterlere meydan okuyuşunun ve zaferinin sembolüdür. Milli birlik ve beraberliğimizin gücünün nişanesidir. Tarihimizde onlarca örneği bulunan, Türk milletinin bağımsızlık ve egemenliğini muhafaza kararlılığının son örneğidir. FETÖ terör örgütünün onlarca yıl boyunca, ilmek ilmek ördüğü suç ağının Türk halkının iradesi karşısında bir gecede yerle bir olmasıdır. Türk halkının gayrimeşru yollarla bağımsızlığına ve egemenliğine yönelik ciddi bir tehdidi azim ve kararlılığıyla yenmesidir. 15 Temmuz, Türk milletinin birlik ve beraberliğinin önemini ortaya koyan önemli hadisedir.

2)    Kosova ile Türkiye ilişkilerinde FETÖ terör örgütü nerde duruyor?

FETÖ terör örgütü Kosova’da eğitimden sağlığa, medyadan kültüre kadar geniş bir ağa sahip. Bu ağ maalesef Kosova’da da mevcut.

Kosova ile Türkiye arasında her alanda ilerleyen, gelişen ilişkileri büyük bir memnuniyetle müşahede ediyoruz. Askeri ve ekonomik alandaki işbirliğimiz bugüne kadar hiç olmadığı kadar gelişmiş durumda.  Güçlü tarihi ve kültürel bağlarımız bulunan Kosova’nın her alanda ilerlemesini, bölgesinde istikrar ve güvenliğin teminatı olacak kapasiteye ulaşmasını gönülden arzu ediyoruz.

Her alanda gelişen ilişkilerimizdeki tek sınamayı maalesef Kosova’daki FETÖ varlığı teşkil ediyor. FETÖ’nün Kosova’yla iyi ilişkilerimizden rahatsız olduğunu biliyoruz. Bu örgütün tüm imkanlarıyla Türkiye’yi karalamaya, Türkiye’nin Kosova’ya güçlü desteğini gizlemeye, dolayısıyla Türkiye’nin Kosova halkı nazarındaki itibarına zarar vermeye çalıştığının farkındayız. FETÖ’nün bütün sinsi çabalarına rağmen Türkiye ile Kosova arasındaki güçlü bağların zarar görmemesinden memnuniyet duyuyoruz. Ancak FETÖ ile mücadelemizi kararlılıkla sürdürme azmimizden de taviz vermiyoruz. FETÖ Kosova’da varlığını sürdürdüğü müddetçe ilişkilerimizin yarını için bir tehdit olmaya devam edecektir. Bu bilinçle Kosova’daki FETÖ varlığıyla mücadele atılacak somut adımlar tabiatıyla ilişkilerimizi çok daha üst seviyelere çıkarmamız için büyük bir motivasyon olacaktır.

 

3)    Türkiye’nin FETÖ ile mücadelede Kosova’dan beklentileri nelerdir?

Türkiye ve Kosova halkı, yüzlerce yıldır aynı kültür ve değerlerin etrafında birleşmiş iki kardeş toplumdur. Bağımsızlığı öncesi, sırası ve sonrasında Türkiye her daim Kosova’nın yanında olmuştur. Biz Kosova ile ilişkilerimizi alelade iki devlet arasındaki münasebetlerin ötesinde kabul ediyor, Kosova halkının sevinciyle seviniyor, acısıyla kederleniyoruz. Kosova halkının da aynı kardeşlik nazarından bizlere baktıklarını biliyoruz. Tam olarak bu yakın münasebetler nedeniyle Kosova’nın FETÖ terör örgütünün kirli yüzünü görmesini, masumane görünen bu yapının aslında ne denli büyük bir tehlike olduğunu anlamasını arzu ediyoruz. Maalesef Kosova’da FETÖ’nün sözde eğitim kurumları varlığını sürdürüyor. Sözde medya organları her gün Türkiye aleyhine onlarca asılsız haberle ülkemizi Kosova halkı nezdinde itibarsızlaştırmaya gayret gösteriyor. İsteğimiz geç olmadan dostlarımızın bu tehlikenin farkına varmaları, FETÖ’nün Kosova’da başta eğitim ve sağlık alanındaki sözde kurumları olmak üzere, terörizmin finansmanı amaçlı faaliyetlerine karşı somut adımların geç kalınmadan hayata geçirilmesidir. FETÖ’nün gerçek yüzü Türkiye’de ifşa olmuş, hukuk çerçevesinde alınan tedbirlerle suç ağı büyük ölçüde çökertilmiştir. En önemlisi de masum insanlarımızın temiz duygularını onlarca yıl sömürerek kendisini gizleyen bu örgütün maskesi düşmüştür. Küresel bir suç şebekesi olan FETÖ iyi niyetle kendisine kapı açan ülkelerde de aynı yöntemlerle ağını genişletmektedir. FETÖ’nün ilişkilerimizi zehirlemesine izin veremeyiz. Kosova’nın öncelikle kendi geleceği FETÖ ile mücadele etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Ilgili Haberler