DÜNYA YAHUDİ KONGRESİ BAŞKAN YARDIMCISI: BUGÜN HALA KATİLLERİ SAVUNAN SOYKIRIM İNKARCILARINI AFFETMEYECEĞİZ

Dünya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı Menachem Z. Rosensaft, Srebrenica’daki soykırımın 28. yıldönümü münasebetiyle Potoçari’de düzenlenen anma töreninde Milorad Dodik, Petar Handke ve Zeljka Cvijanović’in Srebrenica’daki soykırımı reddettiklerini ve asla affedilmeyeceklerini söyledi.

“Götürüldükleri andan itibaren yaşamalarına izin verilmeyeceğini biliyorlardı. Bunu katillerinin soğuk bakışlarından, cellatlarının kahkahalarından biliyorlardı, biliyorlardı çünkü özgür bırakılan her üstünlük yol açar.” Pilica’ya, Jasenovac’a yol açar, Kigali’ye götürülen Anneleri, eşleri, kız kardeşleri, kızları, oğullarının, kocalarının, erkek kardeşlerinin, babalarının ellerinden alındığı andan itibaren yaşamalarına izin verilmeyeceğini biliyordu.Bunu kötülükten biliyorlardı. , küfürler, Republika Srpska pisliği , Bosnalı Çetnikler, erkekleri ve erkek çocukları silah zoruyla götürürken. Bunu Bosnalı Çetniklerin annelere, eşlere, kız kardeşlere, kızlara dik dik bakan şehvetinden biliyorlardı” dedi.

Tasfiye edilen Boşnak erkek ve erkek çocuklarının ilk olmadıklarını ve son olmayacaklarını, ancak ne olduklarını anmak için kılıflarından seslendiklerini sözlerine ekledi.

Rosensaft “Hissettikleri dehşet yüzünden, döktükleri gözyaşları yüzünden, duydukları silah sesleri nedeniyle, oluşan sessizlik nedeniyle, oluşan boşluk nedeniyle, meydana gelen karanlık nedeniyle ve olmadıkları her şey yüzünden.” Pilica’da Boşnak oğlan, Ponar’da Yahudi çocuk, Jasenovac’ta Sırp bebek, Kigali’de onlarca kız vicdanımızda.Onları unutursak ruhumuz taşa döner, göz yaşlarımız asla akmaz” dedi .

Rosensaft, Srebrenica’yı öğrencisi Adisada’dan öğrendiğine dikkat çekti.

“Vatanım yok oldu, dedi bana. Binlerce Boşnak kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, dedi. Binlerce Boşnak erkek ve erkek çocuğu işkence gördü, toplu mezarlara gömüldü.”

Ölülerin istatistik olmaması gerektiğini vurguladı.

Rosensaft  “Sekiz bin, altı milyonu hatırlamak kadar anonim ve soyut. Gerçekten hatırlamak için birini, sonra diğerini, diğerini hatırlamalıyız. Bir yüz, başka bir yüz ve sonra başka bir yüz görmeliyiz. Bir ıstırap, bir ıstırap daha hissetmeliyiz. , sonra bir başkası, ta ki bir tanesini hatırlayana kadar, bir yüzü görene kadar, bir ıstırabı 8.000 kez hissedene kadar” dedi.

Birkenau’daki SS askerleri için, Jasenovac’taki Ustaşalar için, Ruanda’daki suçlular için bağışlama olamayacağı gibi kefaret de olamayacağını sözlerine ekledi.

Rosensaft “Srebrenitsa’daki Pilica’daki cellatların, Foça’daki tecavüzcülerin asla kefareti yoktur. Silahsız erkek ve erkek çocuklarını dövmenin, silahsız erkek ve erkek çocuklarını öldürmenin, kadınlara tecavüz etmenin hiçbir mazereti yoktur, asla yoktur.”  Bugün hala katilleri savunan sizleri unutmayacağız ve affetmeyeceğiz.Katliamlara bahaneler bulmaya çalışıyorsunuz, tecavüze bahaneler buluyorsunuz, bugün kabullenmek istemeyen sizler, cinayetlere, tecavüzlere, katliamlara göz yumuyorsunuz. Banja Luka, Bosanska Gradiška, Kalinovik, Belgrad’da Mladić’i duvar resimleriyle yücelten sizler, bugün sözleriyle ölüleri yeniden öldüren sizlere, Soykırımı inkâr eden, yalanlarınızla cinayetlerin, tecavüzlerin, insanlığa karşı suçların faillerine yardımcı olan sizler” dedi. /Balkan Postası

 

Ilgili Haberler