AVRUPA BİRLİĞİ’NİN KOSOVA’YA YÖNELİK YAPTIRIMLARI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Avrupa Birliği, Kosova’ya yönelik cezai tedbirlerin 28 Haziran’da yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Avrupa Birliği, SAA organlarının çalışmalarının ve IPA fon programının zaten askıya alındığını söyledi.

“Ortaklık İstikrar Anlaşması organlarının çalışmalarını geçici olarak askıya aldık. Kosova ayrıca üst düzey etkinliklere davet edilmeyecek ve AB tarafından kolaylaştırılan Diyalog kapsamında kuzey Kosova’daki krizi ele almaya odaklananlar dışında ikili ziyaretler askıya alınacak. IPA 2024 programı tatbikatı kapsamında Kosova için fon programlaması da askıya alındı” dedi.

“Batı Balkanlar Yatırım Çerçevesi (WBIF) kapsamında Kosova tarafından sunulan teklifler, 29-30 Haziran tarihlerinde WBIF Kuruluna incelenmek üzere sunulmadı. Bir AB sözcüsünün verdiği yanıtta, Komisyon 28 Haziran’da Kosova makamlarına bilgi verdi” dedi.

Daha sonra sözcü, AB’nin Sırbistan’dan gelen taleplerin yerine getirilmesini de izlediği uyarısında bulunarak, Kosova’ya yönelik alınan tedbirlerin kuzeydeki gelişmelere bağlı olarak geçici olduğunu söyledi.

“Bu önlemler geçicidir ve sahadaki gelişmelere ve Başbakan Kurti’nin aldığı gerilimi azaltma kararlarına bağlı olarak tamamen geri alınabilir” denildi.

“AB, taleplerimizin Sırbistan tarafından yerine getirilmesini de yakından izliyor ve bunlara uyulmaması durumunda önlem almaya hazır” diyor.

Ayrıca  sözcü, AB tarafından önerilen üç adımı izleyerek durumun uzatılması çağrısında bulunarak, Avrupa Birliği’nin “gerginliği ve şiddeti kaldıramayacağını” söyledi./Balkan Postası

Ilgili Haberler