AB: KOSOVA’YA YAPTIRIM UYGULAMADIK, GEÇİCİ ÖNLEMLER ALDIK

Avrupa Birliği, Sırbistan’ın kendi topraklarında tutuklandığını iddia ettiği ve Kosova’nın da Kosova topraklarından kaçırıldıklarını iddia ettiği üç Kosovalı polis memurunun tutuklanması olayını yakından takip ettiğini duyurdu.

AB sözcüsü Peter Stano düzenlediği basın toplantısında, AB’nin tam olarak ne olduğunu anlamak için her iki ülke ve KFOR ile temas halinde olduğunu söyledi.

Stano, “Yakından takip ediyoruz ve bu acil bir konu. Tam olarak ne olduğunu ve nasıl olduğunu anlamak için her iki tarafla ve KFOR ile temas halindeyiz” dedi.

Kosova ve Sırbistan’dan gerginliğin artmasına yol açabilecek eylemlerden kaçınmalarını istediklerini de sözlerine ekledi.

Stano, “Kosova ve Sırbistan’daki her iki tarafı da şu anda yüksek olan gerilimi artırmaya katkıda bulunacak herhangi bir eylem veya tepkiden kaçınmaya çağırıyoruz ve her iki taraftan da acilen durumu azaltma taahhüdünde bulunmasını istiyoruz” dedi.

AB’nin Kosova’ya yaptırım uygulamadığını, ancak geçici olan ve Kosova Başbakanı Albin Kurti gerilimi azaltmak için kendisinden gereken adımları attığında kaldırılacak olan önlemleri bir kez daha açıkladı.

Stano, önlemlerin yüksek profilli ziyaretler, temaslar ve etkinliklerin askıya alınmasından başlayarak siyasi ve mali sonuçları içerdiğini söyledi.

Bu önlemlerin bir kısmının AB tarafından kolayca kabul edilmediğini, ancak kendisine göre “durumu iyileştirecek hiçbir adımın olmadığı görüldü” sonra alındığını söyledi.

Stano, “Yani, AB’nin durumun uzamasını beklediğini söylediğinde ciddi olduğunu ve böyle bir şey olmadığında tepki göstereceğini kanıtladığımız araçlardan bahsediyoruz” dedi.

Stano, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’in Çarşamba günü Brüksel’de bahsettiği herhangi bir “gizli” toplantıdan haberi olmadığını söyledi.

AB sözcüsü, Brüksel Anlaşması ve Ohri Eki’nin uygulanmasının bir zorunluluk olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

“Ek’in uygulanması ile Avrupa yolu arasında açık bir bağlantı var. Tarafların anlaşmayı kabul ettiklerine veya reddettiklerine dair beyanlarına eylemler de eşlik ederse, bu onların AB’ye entegrasyon sürecini etkiler.Bu gerginlik çemberinden çıkamazsak, o zaman bunun sonuçları her iki taraf için de olacaktır” dedi./Balkan Postası

Ilgili Haberler