ABD, KOSOVA’YI ”DEFENDER EUROPE 23” TATBİKATINDAN ÇIKARDI

Amerika’nın Kosova Büyükelçisi Jeffrey Hovenier, Priştine’de çok sayıda gazeteciyle yaptığı görüşmede, Kosova Hükümeti’nin Cuma günü alınan tedbirler konusunda ABD ile koordinasyon sağlamadığını söyledi.

Cuma günü, Kosova’nın kuzeyindeki belediyelerin yeni Arnavut belediye başkanları, Kosova Polisinin yardımıyla belediye binalarına girdiler.

Zubin Potok, Leposaviq ve Zveçan belediyelerinde Sırp çoğunluk yaşıyor ve buradaki yerel halk, Sırp sistemi altında faaliyet gösteren binalara yeni belediye başkanlarının girmesine karşı çıkıyor.

Hovenier, “Öğrendiğimizde şiddetle tepki gösterdik. Karar, Kosova’nın itibarını olumsuz etkiledi ve Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabaları tersine çevirdi” dedi.

Hovenier, Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken’den alıntı yaparak, Hükümetin son kararlarının iki ülke arasındaki ilişkileri etkilediğini söyledi.

“[Kosova Başbakanı Albin] Kurti’den kuzeydeki gerilimi azaltmak için adımlar atmasını istedik. Bu taleplere cevap vermedi. Eylemlerimizin ne olacağını analiz ediyoruz.”

Amerikan büyükelçisi uluslararası “Defender Europe ’23” tatbikatı kapsamında Kosova için herhangi bir eğitim olmayacağını söyledi.

“Bugün Defender Europe ’23 için etkinlik yoktu ve olmayacak. Kosova için bu tatbikatlar sona erdi” dedi./Balkan Postası

Ilgili Haberler