BOSNA HERSEK HIRVAT TEMSİLCİSİ HIRVATİSTAN ASKERİNİN NATO KAPSAMINDA BOSNA’YA GİRMESİNE KARŞI ÇIKTI

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi Zelko Komşiç Salı günü NATO temsilcilerini Hırvatistan siyasi ve askeri yöneticilerinin ‘‘ortak suç örgütü parçası’’ olarak yargılandıklarını ve bu yüzden Hırvat ordusunun Bosna Hersek’te barış misyonunda bulunmasının uygunsuz olacağını belirtti.

Komşiç Hırvat askerlerinin Bosna’ya askeri bir misyon olarak gelmesine karşı çıkarak NATO genel sekreteri Stoltenberg’e mektup yazdı.

Komşiç mektubunda Hırvat askerlerinin Bosna’da uluslararası barış misyonunda olamayacağını çünkü Bosna savaşında Hırvatistan’ın aktif rolü olduğunu belirtti. Tam olarak bu nedenden dolayı Hırvat siyasi ve askeri yöneticilerinin ‘‘ortak suç örgütü parçası’’ olarak yargılandıklarını ve Hırvatistan’ın Bosna Hersek’te etnik temizlik yapmayı amaçladığını belirtti.

Komşiç, Stoltenberg’e yazdığı mektupta ‘‘Hırvatistan Cumhuriyetinin hırslarının egemen ve bağımsız BosnaHersek için bugün dahi devam ettiğini ve bunu askeri ile güçlendirdiğini’’ belirtti.

Eğer Bosna Hersek’te bulunan NATO güçleri Avrupa Birliğinden görevi devr alırsa Hırvat askerlerinin Bosna Hersek’e gitme olasılığı doğacaktır. Eğer Rusya BM Güvenlik Konseyinde EUFOR’un görev süresinin devam etmesi için veto kullanırsa o zaman NATO görev kuvvetleri görevi AB misyonundan alacatır.

Bosna medyasında çıkan haberlere göre bu gelişmeler hakkında Hırvatistan dışişleri bakanı Gordan Gırliç’te 14 Ekim’de Stoltenberg’e bir mektup göndermiş.

Mektup’ta bakanın Hırvat askerlerinin NATO operasyonunda yer almasının hiçbir yasal veya siyasi engel bulunmadığının bilakis böyle bir davranışın Hırvatistan’a yapılan bir ayrımcılık olacağını belirtti./Balkan Postası

 

Ilgili Haberler