UKRAYNA’DAKİ RUSYA SEÇİMLERİNİN SIRP “GÖZLEMCİLERİ”

Lahey’de savaş suçları mahkumu Radovan Karadziç’i temsil eden Belgradlı avukat Goran Petronijeviç, işgal altındaki Ukrayna topraklarında Rusya tarafından düzenlenen son seçimlerde “gözlemci” olarak yer aldı.

Gözlemciler arasında Sırbistan Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Milorad Dodik’in eski danışmanı Sırdzan Perishić de vardı.

Sırbistan’daki Ukrayna Büyükelçiliği, resmi Kiev’in, Rusya’nın o ülkenin topraklarında düzenlediği seçimlere herhangi bir şekilde katılan herkesi “adalet önüne çıkaracağını” duyurdu.

Resmi Kiev ve Batı’nın gayri meşru bulduğu seçimler, 8-10 Eylül tarihleri ​​arasında Ukrayna’nın Rusya kontrolündeki bölgeleri olan Zaporizhzhia, Kherson, Donetsk ve Luhansk’ta yapıldı.

Ukrayna’dan sosyal medyadan gelen bilgiler

Goran Petronijeviç ve Goran Shimpraga’nın Zaporizhia’da olduğu bilgisi ilk olarak 10 Eylül’de Sırbistan vatandaşı Dejan Beric tarafından Telegram kanalında yayınlandı. Sırbistan’da gıyabında yargılandığı Doğu Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçıların safında keskin nişancı olarak savaştı.

Bu arada kendisini bir savaş muhabiri olarak tanıtmaya başlayan Beriq, Telegram kanalında şunları söyledi: “Goran Petronijeviç ve Goran Shimpraga kendilerini ‘en sıcak’ yerde, Zaporizhia’da, cephe hattının yakınında buldular.”

Telegram kanalı 100.000’den fazla kişi tarafından takip ediliyor.

Bir gün sonra, 11 Eylül’de, Doğu Saraybosna Felsefe Fakültesi profesörü ve Milorad Dodik’in BH Cumhurbaşkanlığı üyesiyken eski danışmanı olan Sırdzan Perishić, Bosna haber ajansı SRNA’ya gözlemci olarak Novoazovsk, Mariupol ve Donetsk’te sandık başına gittiğini söyledi. .

X sosyal ağında (eski adıyla Twitter), zırh ve miğferle poz verdiği iki fotoğrafı “Donbas’ı ziyaret ederken” açıklamasıyla yayınladı.

Sırbistan’dan gelen gözlemciler arasında kendisini Belgradlı bir gazeteci ve yapımcı olarak tanıtan Goran Shimpraga da vardı.

Rusya’daki Facebook’un karşılığı olan sosyal ağ Vkontakte’de, güney Ukrayna’nın Zaporojya bölgesindeki seçimleri takip etmesiyle övündü.

Shimpraga, 11 Eylül’de Panfilova ile el sıkışırken görüldüğü birkaç fotoğrafın açıklamasında “Uluslararası uzmanların Rusya Federasyonu Merkezi Seçim Komisyonu başkanı Ela Panfilova ile görüşmesi” diye yazdı.

Ayrıca, uluslararası gözlemcilerin Rusya Merkez Seçim Komisyonu başkanıyla yaptığı görüşmeye katıldığı toplantının videosunu da yayınladı.

Beş dakikalık videoda Rusça Shimprag, Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen seçim sürecini değerlendiriyor ve diğer şeylerin yanı sıra seçimlerin “ulusal standartlara göre” düzenlendiğini söylüyor.

Shimpraga, “Bu seçimler hakkında konuştuğumuzda, Rusya’nın bu tür seçimleri düzenleyebilen az sayıda ülkeden biri olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Videoda Goran Petronijeviç’in yanında oturduğu görülüyor.

Sırp gözlemciler kimlerdir?

Üç gözlemciden Goran Petronijević kamuoyunun en çok tanıdığı kişidir.
Sırbistan’ın eski cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç’in rejimi sırasında Kosova’nın Peja Bölge Mahkemesi hakimiydi. Bu pozisyonda, Mayıs 2000’de, Kosova’daki yaklaşık 150 Arnavut’u terör suçu şüphesiyle toplam 1.600 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sırbistan’da 5 Ekim’de gerçekleşen demokratik değişimlerin ardından hakimlik görevinden alındı ​​ve ardından avukat olarak çalışmaya başladı.

Uluslararası mahkeme önünde, savaş suçlarıyla suçlanan Sırbistan’dan çok sayıda müvekkili temsil etti. Bunlardan en ünlüsü, savaş suçlarından dolayı Lahey Mahkemesi’nde ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Sırp Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Radovan Karadziç’tir.

Lahey Mahkemesi huzurunda, Vukovar yakınlarındaki Ovçara’da savaş suçlarından hüküm giyen eski JNA subayı Veselin Shlivancan’ı da savundu.

Ağustos ortasında Petroniyeviç, Bosna-Hersek’in Sırp Cumhuriyeti tarafının başkanı Milorad Dodik’i korumaya yönelik bir girişim sunduğunu duyurdu.

Daha önce Bosna-Hersek Savcılığı, Dodik hakkında Bosna-Hersek’teki Yüksek Temsilci Christian Schmidt’in kararlarına uymadığı gerekçesiyle iddianame sunmuştu.

Sırdzan Perishić’in resmi biyografisinde, diğer şeylerin yanı sıra, Belgrad’daki Harp Okulu’ndan mezun olduğu ve Belgrad’daki Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden iki yüksek lisans derecesi aldığı belirtiliyor.

Doğu Saraybosna Felsefe Fakültesi’nde doçent, Belgrad Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde davetli öğretim görevlisi ve Belgrad’daki Asya Çalışmaları Enstitüsü’nün araştırma ekibinin üyesidir.

Milorad Dodik’in Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi olduğu dönemde Perişiç onun danışmanıydı. Mayıs 2019’da hiçbir açıklama yapılmadan bu görevden alındı.

Perišić, X sosyal ağındaki kamuoyu önünde ve paylaşımlarında “Sırpların Batı’nın bir parçası olmadığını” vurguluyor, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i övüyor ve “Srebrenica’da Sırp karşıtı kampa giriş var” diye yazıyor

Kendini gazeteci ve yapımcı olarak tanıtan Goran Shimpraga, kamuoyu tarafından daha az tanınıyor. Shimpraga ve Belgradlı avukat, Goran Petronijeviç ile aynı adı taşımanın yanı sıra, haber ajansı olarak faaliyet göstermek üzere 2014 yılında Belgrad’da kayıtlı olan “Medija centar Nogina i Kurinoja – Ruski Ekspres” şirketine de bağlılar.

Goran Petronijeviç, Sırbistan’daki Ticari Sicil Dairesi Sicilinde mevcut sahibi olarak görünürken, Goran Shimpraga yasal temsilci ve direktördür.

Bu ticari kuruluş toplam 22.000 avroluk gelir elde ederken, tüm gelirler Sırbistan’daki ürün ve hizmet satışlarından elde edildi.

Ukrayna Büyükelçiliği ne dedi?

Ukrayna’nın Belgrad Büyükelçiliği, 13 Eylül’de yayımlanan açıklamasında, Rusya Federasyonu’nun “geçici olarak işgal ettiği topraklarda sahte seçimler” yaptığını değerlendirerek, bunların “geçersiz olduğunu ve uluslararası toplum tarafından tanınmadığını” vurguladı.

Ayrıca bunun “Kremlin’in saldırganlığı yasallaştırmaya yönelik bir başka girişimi, egemen ve bağımsız Avrupa devleti Ukrayna’nın topraklarının bir kısmı üzerinde ilhak ve geçici askeri kontrol girişimi” olduğu belirtildi.

Duyuruda, yasadışı Rus işgalci otoriteler tarafından düzenlenen gösteriye Goran Petronijević, Goran Shimpraga ve Sırdzan Perishić olmak üzere üç Sırp vatandaşının katıldığı belirtiliyor.

“Rusya Federasyonu liderleri, işgalci seçim yönetimleri ve yapılarının temsilcileri ve bunların propagandacıları da dahil olmak üzere bu sahte seçimlerin uygulanmasında rol oynayan kişiler adalet önüne çıkarılacaktır.

Ukrayna’nın Belgrad Büyükelçiliği, Ukrayna’nın olaya karışanlara karşı yeni uluslararası yaptırımlar uygulamaya da başlayacağını duyurdu.

Sırp vatandaşlarının Ukrayna’nın bazı bölgelerinde Rusya’nın seçim sürecini hangi uluslararası misyon çerçevesinde takip edip etmediği bilinmiyor.

Sivil toplum kuruluşu CRTA’nın REL’e açıkladığı üzere, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonundaki gözlemciler, Sırbistan Dışişleri Bakanlığı’nın onayıyla ayrılıyor. Bunun öncesinde AGİT’in düzenlediği gözlemci eğitimlerinden geçmek gerekiyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) gözlemcisinin bulunmadığı kesindir, zira bu seçimler bu uluslararası örgütün internet sitesindeki yıllık seçim takviminde bile yer almamaktaydı.

Seçimler için uluslararası topluluk

Uluslararası toplum, geçtiğimiz yıl yapılan referandumda olduğu gibi Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarında yapılan seçimleri de tanımadı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, 11 Eylül’de yaptığı açıklamada, seçimleri düzenleyenlere ve seçimlere katılan adaylara yönelik yaptırımların “düşünülemez” olmadığını ancak bu tür yaptırımların esas olarak Avrupa Birliği içinde uygulandığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de “Rusya’nın Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinde yaptığı sahte seçimlerin yasa dışı olduğunu” söyleyerek seçim sürecini kınadı./Balkan Postası

En son haberler

SIRBİSTAN, MACARİSTAN SINIRINDAKİ YASA DIŞI GÖÇMEN KAMPINI BOŞALTTI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN TİRAN VE BELGRAD MESAJLARI

ARNAVUTLUK’TA BEKTAŞİ DEVLETİ KURMAK İSTEYEN BABA MONDİ: “İSRAİL HALKININ KARDEŞİYİM”