TİKA DESTEĞİYLE ARNAVUTLUK’TAKİ BİR LİSEYE KİMYA VE BİYOLOJİ LABORATUVARI KURULDU

Arnavutluk’un başkenti Tiran’daki Sami Frasheri Lisesi’nde TİKA’nın desteğiyle kimya ve biyoloji laboratuvarı kuruldu. 19 Mart’ta yüksek bir eğitim modeline sahip olan laboratuvarın açılışı yapıldı.

Balkanlarda her türlü alanda, çeşitli faaliyetler gerçekleştiren Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Arnavutluk’taki bir liseye destek verdi. TİKA’nın çalışmaları kapsamında Arnavutluk’un başkenti Tiran’daki Sami Frasheri Lisesi’ne kimya ve biyoloji laboratuvarı kuruldu. TİKA desteğiyle kurulan laboratuvara; mikroskop, interaktif tahta, monitör, çeşitli cihazlar, masa ve farklı ekipman sağlandı.

19 Mart 2024 tarihinde laboratuvarın açılışına Arnavutluk Eğitim ve Spor Bakanı Ogerta Manastirliu, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, TİKA Tiran Koordinatörü Mustafa Ata, Tiran Belediye Başkan Yardımcısı Andi Seferi, Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Metin Bulut, okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

BAKAN MANASTİRLİU, EĞİTİM ALANINDA DESTEK VEREN TÜRK KURUMLARINA TEŞEKKÜR ETTİ

Açılışta basına açıklama yapan Bakan Manastirliu, eğitimini bu okulda tamamladığını, lisenin altyapısına ve teknolojisine hizmet veren tüm Türk kurumlarına  teşekkür etti. Ayrıca laboratuvarın standartların yukarısında bir modele sahip olduğunu ve bu modelin diğer eğitim kurumlarına da uygulayacaklarını dile getiren Manastirliu, “Arnavutluk’taki eğitimin gelişmesine destek ve katkı sağlayan Türkiye Cumhuriyeti, TİKA ile ortaklığımız sonucunda kurulumu gerçekleştirilen modern laboratuvarlar ile bu seçkin okullardan olan Sami Frasheri okuluna geri dönmek her zaman memnuniyet verici” ifadelerini kullandı.

28 YILDIR ARNAVUTLUK’TA FAALİYET YÜRÜTEN TİKA, 600 PROJEYE İMZA ATTI

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ise burada yaptığı konuşmada, TİKA’nın 28 yıldır aralıksız olarak Arnavutluk’ta faaliyet yürüttüğünü belirtti. Bugüne kadar 600 projeyi hayata geçirdiklerini, söz konusu laboratuvarın 131. projeleri olduğuna dikkat çeken Çevik, “Birçok proje uyguladık, okulların inşaatından kreşlerin inşaatınz, tadilat desteğinden, yurtların inşaatına kadar. Laboratuvarlar, otizm spektrumlu çocukların gelişimine katkı sağlamak maksadıyla uyguladığımız dezavantajlı gruplara yönelik eğitim alanındaki projeler oldukça kaliteli. Bize de projeleri, bu alanlarda Arnavutluk’un kalkınma çabalarına bir destek olsun maksadıyla uyguladık” dedi.

Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay,  “Bir şeye katkı verme kabiliyetiniz olabilir, imkanlarınız olabilir ama bunun ortamı yaratılmadığı zaman hiçbir katkı yapamazsınız. Bizim Sayın Bakanla tecrübemiz, her alanda, eğitim alanında iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için bize her türlü imkanı sunuyorlar” diyerek Bakan Manastirilu’ya teşekkür etti.

Tiran Belediye Başkan Yardımcısı Andi Seferi de öğrencilerin artık teroinin yanı sıra uygulamalı eğitimle bilgilerinin pekişeceğini dile getirdi.

En son haberler

ARNAVUTLUK, TİKTOK VE SNAPCHAT’İ YASAKLAMAYI TARTIŞIYOR

ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİNE KARŞI PROTESTO DÜZENLENDİ

BOSNA HERSEK’TEN GELEN HASTA VAN’DA SAĞLIĞINA KAVUŞTU