SIRBİSTAN’DA GELENEKSEL “FUTOSKA LAHANA FESTİVALİ” DÜZENLENDİ

Novi Sad’a çok da uzak olmayan Futog’da, Güney Baçka’daki bölgenin en büyük markası olan Futoska Lahanası’na adanan bir etkinlik olan “Futoska Lahana Festivali” üst üste 24. kez düzenlendi. Binlerce ziyaretçi, lahanaya yönelik ve buranın geleneklerini yaşatan çok sayıda programa katılma fırsatı bulurken, Futoga lahanasından yemek pişirmenin yanı sıra bu sezon bahçede filizlenen en büyük lahana başlarının seçimi konusunda yarışmalar düzenlendi.

Yarışmada 8 bin 636 gram lahana yetiştiren en ağır futo lahanası yarışmasını Branislav Jenko kazanırken, 7 bin 530 gram lahana yetiştiren Rajko Gligorić ikinci olurken, Ivan Kava ise 7 bin 522 gram lahana yetiştirerek üçüncü oldu. Futsal lahanadan yapılan en iyi yemek yarışmasında en iyisi, uzman jüriye göre en lezzetli yemeği hazırlayan JGSP “Novi Sad” ekibi oldu.

Bu etkinliğin açılışı Novi Sad belediye başkanı Milan Đurić tarafından yapıldı ve yerel bir çeşitliliğin yetiştirilmesinin ve şehirdeki ve çevresindeki çeşitli etkinlik tekliflerine katkıda bulunan bir markanın desteklenmesinin önemini vurguladı.

Đurić, “Novi Sad çeşitli etkinlik ve fuarlarla tanınıyor ve Exit, Sterij Tiyatrosu ve Zmajeve çocuk oyunları yanı sıra Fasulye Festivali, Pichtiada ve Lahana Festivali gibi etkinliklere de ev sahipliği yapabileceğimizi gururla söyleyebiliriz” dedi. Đurić, şehrin bu etkinliği ve organik üreticileri desteklemeye devam edeceğini, “böylece Futogu’nun korunan coğrafi kökene sahip özgün tadıyla tanınmaya devam edeceğini” söyledi.

“Futoški Kupus” Derneği Başkanı Miroljub Janković, dünyaca ünlü bu markanın yetiştiricileri için bu yılın hem hava koşulları hem de verim açısından felaket geçtiğini belirtiyor.Lahananın her yaprağının üretici için olduğu kadar tüketici için de değerli olduğunu belirtti.

Jankoviç “Lahananın sırrını yalnızca Allah bilir. Çünkü o, Allah’ın, insanın çok az bir yardımıyla yarattığı bir bitkidir. Biz pek müdahale etmiyoruz, o geleneğe ve doğa şartlarına saygı duyuyoruz. Çünkü ona bu şekilde baktığınızda pek de saygıdeğer biri olmadığını görürsünüz” diye belirtti.

Lahananın bu özelliklerinin Fruška Gora’ya, Tuna Nehri’ne, Futo lahanasının ekildiği topraktaki alüvyon çökeltisine yakınlığından ve aynı zamanda asırlık bir yetiştirme geleneği olduğundan halkın bilgisinden de etkilendiğini vurguladı.

“Coğrafi köken tanımı taşıyan Futuga lahanası ise yıllık 800 ile 1.500 ton arasında üretiliyor. Sırbistan’daki toplam üretime de yüzde 0,5 ila 1 oranında katılıyoruz. Ancak marka isminin büyük oranda suiistimal edilmesi nedeniyle pazarın yarısının futsal lahanası tarafından işgal edildiği ortaya çıktı. Markamızı ambalaj, satış noktası ve diğer bazı detaylar açısından korumaya çalışıyoruz ancak orjinal ile sahte arasındaki gerçek fark tat ve dokudur. İşte bu yüzden futsal lahanamız her zaman satılıyor”, diye tamamladı Janković./Balkan Postası

 

En son haberler

ARNAVUTLUK’TA BEKTAŞİ DEVLETİ KURMAK İSTEYEN BABA MONDİ: “İSRAİL HALKININ KARDEŞİYİM”

İTALYA’DAN GÖNDERİLEN İLK MÜLTECİLER ARNAVUTLUK’A ULAŞTI: LİMANDA PROTESTO

MAKEDONYA STRYKER TEDARİK SAYISINI DÜŞÜRDÜ