Sırbistan, 2014 yılında Rusya tarafından yasa dışı şekilde ilhak edilen Kırım yarımadasının Ukrayna’ya geri dönmesi için faaliyet gösteren Kırım Platformu’na katıldı. Rusya ile yakın ilişkileri sebebiyle Ukrayna-Rusya savaşı sırasında sıkça gündem olan Sırbistan’ın bu hamlesi, Batı’da Belgrad’ın daha Ukrayna yanlısı bir politikaya yönelebileceği konusunda temkinli bir umuda sebep oldu.
Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, yaptığı çevrimiçi konuşmada, Sırbistan’ın “Ukrayna ve Ukrayna halkının acılarından içtenlikle üzüntü duyduğunu” söyledi.
Brnabic, “Uluslararası hukuk, toprak bütünlüğü ve devletlerin siyasi bağımsızlığı ilkelerini destekleme konusundaki kararlılığımızı” vurgulayarak, “Sırbistan’da gerçek bir dostu olan Ukrayna halkı ile gerçekten empati kuruyoruz” dedi.
Kırım Platformu, Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’ın yeniden bütünleştirilmesi amacıyla 2021 yılında Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski tarafından başlatılmıştı. O zamandan beri platforma ABD, İngiltere, NATO ve Avrupa Birliği’nin de aralarında bulunduğu toplam 67 ülke ve kuruluş katıldı.
Sırbistan, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası forumlarda Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini defalarca kınadı, ancak şu ana kadar Moskova’ya yaptırım uygulamayı reddetti.
Ukrayna, 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanımıyor. Belgrad ise Rusya’nın Kırım’ı ve Ukrayna’nın işgal ettiği bazı bölgelerini ilhak etmesini tanımıyor.
Sırbistan tamamen Rusya’dan gelen doğal gaz tedariğine bağımlı olmayı sürdürürken, Moskova ile ticari ve askeri bağlarını da sürdürüyor. Ancak Belgrad aynı zamanda Avrupa Birliği’ne katılmanın ve enerji kaynaklarını çeşitlendirmenin yollarını arıyor.