Sırbistan’da yapılan genel seçimleri Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in 2012’den bu yana iktidarda olan Sırp İlerleme Partisi (SNS) kazanması usulsüzlük tartışmalarına yol açtı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri, Vucic’i sandığa müdahale etmek ve oy satın almakla suçluyor.
Devlet Seçim Komisyonu’nun sandıkların yüzde 96’sının sayımına dayanan ön sonuçlarına göre popülist Sırp İlerleme Partisi (SNS), 17 Aralık Pazar günü yapılan seçimlerde oyların yüzde 46,72’sini kazandı. Böylece SNS, 250 üyeli Sırbistan Parlamentosu’nda 128 koltuk kazandı. “Sırbistan Şiddete Karşı” İttifakı (SPN), oyların yüzde 23,56’sını alarak ikinci ve Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) ise oyların yüzde 6,56’sını alarak üçüncü oldu.
Seçim sonuçlarının ardından açıklama yapan Vucic, “Bu, mutlak bir zafer. Ben de son derece mutluyum” diye konuştu.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemci heyetinin lideri Reinhold Lopatka, seçimlerinin ardından düzeneldiğ basın toplantısında, seçimlerin “cumhurbaşkanının dahli ile domine edildiğini ve iktidar partisinin sistematik avantajlar kazandığını” söyledi. Seçim sürecinde Vucic, kendi adını taşıyan “Aleksandar Vucic-Sırbistan Durmamalı” aday listesinde yer almamasına rağmen SNS için aktif olarak kampanya yürüttü. Gözlemciler ayrıca kamu kaynaklarının kötüye kullanıldığını, resmi görevler ile kampanya faaliyetleri arasında ayrım yapılmadığını, seçmenlerin sindirildiğini ve oy satın alındığını söyledi.
Belgrad’da protestolar: “Hırsız Vucic”
Parlamento seçimleri, yerel seçimlerle aynı zamana denk geldi. Muhalefetteki SPN ittifakı, Belgrad’daki seçimlerde seçmen kaydında sorunlar yaşandığını, rüşvet ve sonuçlara hile karıştırma dahil olmak üzere büyük seçim yasası ihlalleri olduğunu iddia etti ve seçimin tekrarlanmasını talep etti.
Yüzlerce SPN destekçisi Belgrad’daki devlet seçim komisyonunun önünde toplandı. “Hırsız Vucic” sloganları atan protestocular, komisyon binasına domates ve yumurta fırlattı.
Muhalefet açlık grevinde
Muhalefet liderleri Miroslav Aleksic ve Marinika Tepic, SPN’nin seçimlerde hile yapıldığına dair kanıtlar sunduğunu söyledi ve komisyon muhalefetin taleplerini karşılayana kadar açlık grevi yapacaklarını duyurdu.Sırbistan’daki seçimlerde, aralarında Varşova merkezli AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nden (ODIHR) 254 uzmanın da bulunduğu 45 ülkeden 361 gözlemci yer aldı.