SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI HAFTALAR SÜREN EYLEMLERİN ARDINDAN PROTESTOCULARIN TALEPLERİNİ KABUL ETTİ

Aleksandar Vucic’in vaatleri, ‘yabancı güçleri’ protestoları finanse etmekle suçladığı video ile tezat oluşturuyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, herhangi bir kanıt olmaksızın eylemlerin ‘yabancı güçler’ tarafından finanse edildiğini iddia ettikten sadece bir gün sonra, protestocuların taleplerini kabul edeceğini Çarşamba günü söyledi.

Olaylar, 1 Kasım’da ülkenin kuzeyindeki Novi Sad kentinde bulunan bir tren istasyonunda beton çatının çökmesi sonucu 15 kişinin hayatını kaybetmesiyle Sırbistan’ın dört bir yanına sıçradı.

Muhalif politikacılar ve protestolara katılan öğrenciler kazadan ötürü hükümeti sorumlu tutarken, yolsuzluk ve ihmal kavramlarına sıkça atıf yaptılar.

Başkent Belgrad’da konuşan Vucic, gösteriler sırasında gözaltına alınan herkesin serbest bırakıldığını söyledi. Ayrıca hüküm giyen protestocuları da affetme sözü verdi.

Novi Sad’daki tren istasyonundaki yeni inşaat çalışmaları hakkında bu hafta kamuoyuna bilgilendirme yapacağını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı’nın çarşamba günkü sözleri, önceki gün Instagram’da yayınlanan bir videoda yaptığı yorumlarla keskin bir tezat oluşturuyordu.

Vucic bu videoda “yabancı güçleri” kendisini iktidardan düşürmek amacıyla protestoları finanse etmekle suçluyor.

“Sırbistan için savaşacağım ve sadece Sırp halkına ve Sırbistan’ın diğer tüm vatandaşlarına hizmet edeceğim. Yabancılara, Sırbistan’ı yenmek, aşağılamak ve yok etmek isteyenlere asla hizmet etmeyeceğim,” dedi.

Daha sonra geçen hafta devrilen ve ailesiyle birlikte Rusya’ya kaçan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan bahsetti.

“Eğer benim Esad olduğumu ve bir yerlere kaçacağımı düşünüyorlarsa, kaçmayacağım,” diyen Vucic, önümüzdeki süreçte “Sırbistan’ı yok etmek isteyenlerin son dört yılda ne kadar para harcadığının ayrıntılarını vereceğini” iddia etti.

Vucic’in liderliğinde Sırbistan bir yandan AB’ye katılma hedefini sürdürürken diğer yandan da Rusya ve Çin ile yakın ilişkilerini korudu.

Bu denge politikasının bir parçası olarak Belgrad, Ukrayna’yı geniş çaplı işgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan Batı yaptırımlarının bir parçası olmayı reddetti.

Sırp siyasetçiler yakın zamanda fonlarının yarısını yurt dışından gelen kuruluşları “yabancı ajan” olarak kayıt yaptırmalarını gerektirecek bir yasa tasarısı üzerinde görüşmeye başladı.

Rusya’da benzer bir yasanın kabul edilmesi toplum üzerinde baskıya ve ifade özgürlüğünde “kayıp” olarak yorumlanmıştı.

Gençliğinde aşırı sağcı Radikal Parti’ye katılan ve şu anda iktidardaki Sırp İlerleme Partisi’nin bir parçası olan Vucic’i eleştirenler, onun döneminde ülkenin giderek otoriterleştiğini söylüyor.

54 yaşındaki politikacı 2014 yılında başbakan, 2017 yılında da cumhurbaşkanı olmuştu.

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House’a göre ülkedeki siyasi haklar ve özgürlükler son yıllarda “giderek erozyona uğradı.”

En son haberler

KOSOVA İLE MAKİNE VE KİMYA ENDÜSTRİSİ ARASINDA ANLAŞMA İMZALANDI

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI: ESAD GİBİ ÜLKEMDEN KAÇMAYACAĞIM

SKANDAL RAPOR: SIRBİSTAN YETKİLİLERİ GAZETECİLERİ VE AKTİVİSTLERİ CASUS YAZILIMLARLA İZLİYOR