Bosna Hersek’in Prijedor kentinde yerel yönetim, şehirde 1992-95 yılları arasında gerçekleştirilen katliamın yıl dönümünde kurban yakınlarına yürüyüş izni vermedi.
Kentte 31 Mayıs 1992’de Sırp olmayanların kollarına beyaz kurdele bağlamalarını emreden emirle başlayan katliamın yıl dönümünde sivil toplum kuruluşlarına sadece şehir merkezindeki bir meydanda bir saat süreli toplanma izni verildi.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, Beyaz Kurdele Günü’nde uygulanan bu yasağın kurban yakınlarına yönelik kabul edilemez bir siyasi baskı teşkil ettiğini söyledi. Dzaferovic, şehir yönetiminin öldürülen 102 çocuk için bir anıt yapılmasına da yıllardır engel olduğuna dikkat çekti.
Katliam kurbanları, beyaz kurdelelerle anılıyor
Bosna Hersek’te 1992-95 yılları arasında yaşanan savaşta ülkenin kuzeybatısındaki Prijedor şehrinde yaşayan Boşnak vatandaşlar, kollarına beyaz kurdele bağlamak zorunda bırakılmış ve bu şekilde şehrin diğer sakinlerinden ayrılarak etnik temizliğe maruz bırakılmıştı.
31 Mayıs 1992’de Bosna Hersek’in Prijedor şehrinde radyo yoluyla yapılan bir ilanda Sırp olmayan herkesin pencerelerine beyaz bayrak çekmeleri ve evden çıkarken kollarına beyaz bant bağlamaları emredilmişti. Böylece Sırp olmayanlar göçe zorlanmış, öldürülmüş ya da toplama kamplarına götürülmüştü.
Sırp olmayan 20 bin kişi şehri terk etmek zorunda bırakılmış, Bosnalı Sırp güçleri bölgede aralarında Omarska, Keraterm ve Trnopolje’nin de bulunduğu birçok toplama kampı kurmuştu.
Bosna Hersek’teki savaş sırasında Prijedor’da aralarında 256 kadın ve 102 çocuğun da bulunduğu en az 3.173 kişi katledildi. Yaklaşık 31 bin kişi toplama kamplarında tutulduğu kentte 53 bin kişi de sürgün edildi.
Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Prijedor ve çevresinde işlenen savaş suçları nedeniyle çok sayıda Bosnalı Sırp savaş suçlusu aleyhinde mahkumiyet kararı verdi.
Prijedor’da yaşanan soykırımın yıl dönümünde dünyanın dört bir yanından sayısız aktivist, kollarına beyaz kurdeleler bağlayarak Prijedor’da yaşanan Nazi usulü katliamın kurbanlarını anıyor.
Bosna Hersek’te “Beyaz kurdele günü” olarak bilinen 31 Mayıs tarihindeki etkinliklere, Türkiye ve Azerbaycan’dan çok sayıda aktivistin katılımıyla destek oluyor.