Tel Aviv ile Hayfa arasında yer alan Caesarea şehrinde 19. yüzyılda buraya taşınan Boşnaklar tarafından yaptırılmış bir cami olduğunu biliyor muydunuz?
Söz konusu dönemde Avusturya-Macaristan’ın Bosna-Hersek’i işgalinden sonra korkuyla Osmanlı İmparatorluğu’nun diğer bölgelerine kaçan Boşnaklar Filistin’e geldi. Geleneklerinden vazgeçmek istemediler ve onu beslemeye devam ettiler.
Caesarea’da Hersek’teki camilere benzeyen iki cami inşa ettiler. Ne yazık ki camiler 1948’de İsrail’in kuruluşu sırasında yıkıldı. Boşnaklar yeni bir ev bulmaya zorlandı. Fatihler minareyi anıt olarak bırakmışlar ve bugün o tek caminin bir kısmı lokanta ve dükkan olarak kullanılıyor.
Hepsi aynı soydan gelmese de Boşnak yerleşimcilerin çoğu 19. yüzyılda Bushnak, Bushnaq veya Bouchnak soyadını aldı. Bushnak kelimesi bugün Filistin’de güzel veya açık tenli bir adam için kullanılmaktadır.
Boşnaklar daha sonra anadillerinde iletişim kurdular. O dönemin pek çok yazarı, anavatan Bosna’ya olan bağlılıklarının bir işareti olarak isimlerine Bosnavi veya Bosnali adını ekledi. Ancak onların torunları Boşnakça iletişim kuramuyor ve kendilerini Filistinli olarak görüyorlar./Balkan Postası